Korisnici Facebooka
0

Inicijativa za ukidanjem grupe "Nož, žica, Srebrenica!"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Preko 8.200 korisnika iz Bosne i Hercegovine i drugih država pridružilo se za 48 sati grupi na Facebooku koja traži ukidanje nacionalističke grupe "Nož žica Srebrenica".

Sporna grupa na web stranici na društveno udruživanje osnovana je s ciljem glorifikacije masakra nad najmanje 8.000 muslimana u Srebrenici, a inicijativa za njeno brisanje je samo jedan od načina upozoravanja administratora na jezik mržnje koji se pojavio na Facebooku.

"Administratore, tražimo od vas da ukinete grupu 'Noz, Zica, Srebrenica' koja slavi čin genocida koji se desio u Srebrenici, gdje je 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno", stoji u naslovu novoosnovane grupe.

"Ta grupa propagira mržnju prema svim muslimanima", navodi se dalje u podsjećanju na događaje iz 1995. godine.

Grupu "Nož, žica, Srebrenica" pokrenuli su srpski nacionalisti, a ispisana je ćiriličnim pismom. U njenom predstavljanju stoji da je posvećena svima "koji poštuju delo Ratka Mladića", te da je "za sve koji se protive najezdi tuđinskog islama", "za sve one koji misle da su muslimani najbolji na ražnju, i dok plivaju u sumpornoj kiselini", a trenutno ima 991 člana.

Grupa još uvijek nije izbrisana sa Facebooka, niti se neko od administratora stranice oglasio u javnosti.