BiH
280

Inicijativa za Stolac predala urgenciju Tužilaštvu BiH: I prije izbora smo ukazivali na nepravilnosti

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Advokat Inicijative za Stolac Mujo Gec podnio je Tužilaštvu BiH urgenciju u vezi s krivičnom prijavom protiv predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića.

Gec je rekao da je Inicijativa za stolac predala urgenciju Tužilaštvu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

"Jer Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nije poduzelo ništa u slučaju prijava koje je Inicijativa za Stolac podnijela u devetom i desetom mjesecu", kazao je Gec.

Objasnio je da su se državnom tužilaštvu obratili zbog toga što je Tužilaštvo HNK po hitnom postupku uzelo u razmatranje prijave druge stranke koje se odnose na incident, dok prijave Inicijative za Stolac nisu razmatrane.

"Naš je cilj da se direktno uključi Tužilaštvo BiH, jer se u ovom slučaju radi o Izbornom zakonu BiH. Smatramo da je to organ koji ima nadležnosti u ovom slučaju", rekao je Gec.

Kako kaže, Inicijativa za Stolac je i prije izbora ukazivala na nepravilnosti u radu Općinske izborne komisije Stolac, a koje se uglavnom odnose na to da je na biračkim spiskovima bilo osoba koje su umrle.

"Slobodno možemo reći da je taj nerad Općinske izborne komisije bio razlog za incident koji se desio na dan lokalnih izbora", kazao je Gec.

Na pitanje šta će biti sa krivičnom prijavom protiv Salmira Kaplana, Gec je odgovorio da to još uvijek ne može komentarisati s obzirom na to da je istraga još uvijek u toku.

On je istakao kako se u vezi s incidentom u Stocu vode dva postupka. Prvi je krivični, a drugi je upravni postupak koji vodi Centralna izborna komisija BiH.

Inače, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je krajem prošle sedmice završila ispitivanje svih kandidata i članova biračkih odbora u Stocu. Prema saznanjima Inicijative za Stolac, CIK BiH na sutrašnjoj sjednici treba donijeti neke odluke.