BiH
23

Inicijativa za Stolac: HDZ izbore može dobiti samo izbornom krađom ili neodržavanjem izbora

Klix.ba
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je stolački HDZ izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odugovlačenja donošenja odluke o ponavljanju lokalnih izbora u Stocu tražeći izglasavanje budžeta za ovu općinu po modelu Mostara, oglasila se i Inicijativa za Stolac tvrdeći da je HDZ u potpunosti otvorio karte.

"Stjepan Bošković koji se predstavlja kao načelnik općine Stolac 12.12.2016. je zatražio od nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da se po modelu Mostara usvoji budžet i za Općinu Stolac", rekli su iz Inicijative za Stolac ističući da je razlika u odnosu za Mostar to što bi samo Bošković bio potpisnik prilikom proglašavanja budžeta.

Smatraju da je HDZ BiH ovim potezom dokazao ono što Inicijativa za Stolac već dugo govori, a to je da "HDZ BiH novi mandat u Stocu može osvojiti jedino izbornom krađom ili neodržavanjem izbora".

"Fer, korektni i pošteni izbori nisu opcija ni u kojem slučaju za HDZ BiH! Mi u Inicijativi za Stolac smo sigurni da bi izglasavanje budžeta za općinu Stolac po modelu Mostara bila garancija da se izbori u Stocu neće održati u naredne četiri godine. Eventualno glasanje za usvajanje budžeta za općinu Stolac bilo koje stranke koja se deklariše kao probosanskohercegovačka smatrat ćemo najbrutalnijom izdajom i nećemo se libiti da javno kažemo ko je Stolac i njegove građane prodao HDZ-u BiH", navodi se, između ostalog, u saopćenju Inicijative za Stolac.

Smatraju da je rješenje za budžet Općine Stolac u rukama članova CIK-a, a ne u Parlamentu FBiH.

Stjepanu Boškoviću su poručili da se, ukoliko mu je stalo da Općina Stolac dobije budžet za 2017. godinu, obrati CIK-u i zatraži ponovno održavanje izbora.