Tihić, Dodik i Čović
0

Inicijativa za izmjenu Ustava BiH

FENA
Lideri SDA Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragana Čović dogovorili su se danas na sastanku u Sarajevu posvećenom konkretizaciji dogovora iz Pruda da upute inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH o izmjeni Ustava BiH.

Ovom inicijativom, koja će biti upućena putem klubova poslanika i delegata ovih stranaka, od državnog parlamenta se traži donošenje odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić kazao je novinarima nakon sastanka da, u skladu s dogovorom iz Pruda, ove izmjene treba da se odnose na usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te na nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti.

Također, izmjene ustava trebaju osigurati funkcionalnije institucije BiH te teritorijalnu organizaciju države i srednjih nivoa vlasti.

-Želimo da pitanje ustavnih reformi bude smješteno u institucije BiH i tražit ćemo za to podršku ne samo naših nego i drugih stranaka, rekao je Tihić.

Govoreći o pitanju državne imovine, on je saopćio da su razgovarali s predsjednikom Komisije za državnu imovinu Zvonimirom Kutlešom i iznijeli svoje stavove u vezi s ovim pitanjem.

Lideri triju stranaka su dali podršku radu ove komisije te iskazali očekivanje da zakon o državnoj imovini bude usvojen do 31. januara naredne godine.

Oni nisu htjeli detaljnije govoriti o svojim stavovima u vezi s pitanjem državne imovine, kazavši da treba sačekati da Komisija obavi posao.

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a saglasili su se i da predlože Vijeću ministara BiH da formira interesornu grupu koja će izraditi prijedlog zakona o popisu stanovništva, koji će uključiti i popis izbjeglica BiH, te koji je usko vezan za pomoć održivom povratku svih izbjeglih i raseljenih u periodu 2009.-2014. godina.

Zatraženo je da se, skladu s Aneksom 7., napravi program mjera za pomoć održivom povratku za period 2009.-2014. godina, s projekcijom potrebnih sredstava za potpunu realizaciju.

-Predlažemo da Vijeće ministara BiH iznađe mogućnost dobivanja povoljnog kredita ili izdavanja obveznica za finansiranje obaveza predviđenih ovim programom, naveli su lideri triju stranaka.

Predložili su također Parlamentarnoj skupštini BiH da se ispoštuje odluka Fiskalnog vijeća o utvrđenom budžetskom okviru za narednu godinu, a da je unutarnja raspodjela budžetskih sredstava pitanje PSBiH i entitetskih parlamenata.

Lideri smatraju da nedostajuća sredstva za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih treba osigurati iznalaženjem povoljnog kredita ili izdavanjem obveznica od Vijeća ministara.

Tihić, Dodik i Čović kazali su da su na sastanku još jednom iskazali opredjeljenje za punu implementaciju Zajedničke izjave iz Pruda.

-Radimo u dobroj atmosferi i naša je namjera da idemo od pitanja do pitanja i da se u kontinuitetu sastajemo kako bismo ih rješavali, naveo je Dodik.

Lider HDZ-a BiH ustvrdio je da ni druge stranke nisu isključene iz ovog procesa te da pozivaju njihove lidere da se priključe ovakvim aktivnostima i podrže njihove inicijative.

Naredni sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH bit će održan u januaru u Banjoj Luci, a domaćin će biti Milorad Dodik.