Poruka za ZOI '84
147

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman: Ski karte poskupjele i do 300 posto, kaznili su djecu

B. R.
Cijene iz ove i prošle sezone (Foto: Inicijativa za Bjelašnicu i Igman)
Cijene iz ove i prošle sezone (Foto: Inicijativa za Bjelašnicu i Igman)
U Inicijativi za Bjelašnicu i Igman tvrde da je sarajevsko preduzeće ZOI '84 znatno poskupjelo ski karte za predstojeću sezonu. Poručili su da je to izazvalo revolt posjetitelja olimpijskih planina. Traže da se cijene koriguju.
Kako su saopćili iz Inicijative, vjerovali su da će olimpijske planine biti u središtu zimskih aktivnosti koje mogu dati izuzetan doprinos jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja građana Kantona Sarajevo te cijele Bosne i Hercegovine.

"Umjesto društvene odgovornosti, dočekao nas je novi cjenovnik ski karata, sa značajnim poskupljenjem i izazvao revolt vjernih ljubitelja Bjelašnice i Igmana", naglasili su i dodali da su prvenstveno, kako su naveli, kažnjena djeca.

Obrazložili su za koliki iznos je povećana cijena i potcrtali da je ponuda ostala ista.

"Cijena sezonske karte za djecu je u pretprodaji lani bila 250 KM, a ove godine je 400 KM (poskupljenje 60 posto). Cijena sezonske karte sa noćnim skijanjem za odrasle je lani u pretprodaji bila 500 KM, a ove godine 700 KM (poskupljenje 40 posto). Noćno skijanje je bilo skuplje za 50 KM na sezonsku kartu lani, ove godine za 150 KM (poskupljenje 300 posto). Pri tome ponuda je ista tj. ništa se nije novo uradilo na noćnom skijanju", naglasili su u Inicijativi za Bjelašnicu i Igman.

Cijene iz ove i prošle sezone (Foto: Inicijativa za Bjelašnicu i Igman)
Cijene iz ove i prošle sezone (Foto: Inicijativa za Bjelašnicu i Igman)

Istakli su i to da je dobna granica za djecu spuštena sa 15 na nepunih 12 godina na osnovu čega su zaključili da su djeca duplo kažnjena.

"Ko god misli da je neko sa 13 ili 14 godina odrasla osoba, neka pogleda svoju djecu jesu li odrasli. Ko god kaže da tako rade ostali ski centri, neka vide šta ti centri nude, a šta imaju ponuditi Bjelašnica i Igman, a mi smo i na to pristali jer volimo te planine", mišljenja su u Inicijativi.

Poručili su da je ZOI '84 trebao podsticati djecu da skijaju na sarajevskim planinama, a ne da im pravi novčanu barijeru za to. Ocijenili su da je to nekorektno u vremenu neizvjesnosti uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

"Umjesto da se roditeljima pomogne, da se odvaže djeci kupiti kartu, njiima se to otežava ili potpuno onemogućava. Umjesto da se djeci, njihovim roditeljima i svim građanima Bosne i Hercegovine pomogne sticanje imuniteta, poskupljenjima se čini suprotno. Da, ima i drugih aktivnosti na planini: sankanje, šetnja, ali budite sigurni da na planinu najčešće idu skijaši i da je zato potrebno učiniti sve da ih bude što više", dodali su.

Traže, kako su saopćili, hitnu korekciju cjenovnika.

"Umjesto zatvorenih i zadimljenih prostora u gradu koji se redovno guši u smogu, umjesto ulazaka u potencijalno opasne tržne centre, redovno i bez prestanka predlažemo promociju turizma na planinama, tu na svega 20-ak kilometara od grada. Stoga tražimo hitnu korekciju cjenovnika, kako bismo pokazali odgovornost i omogućili izlazak na skijanje što većem broju djece i odraslih, a posljednja istraživanja medicinskih stručnjaka, posebno epidemiologa, pokazuju da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna, a da planinski zrak i sunce značajno jačaju imunitet. Svi svjetski skijaški centri upravo tako stimulišu izlazak na planinu", napomenuli su u Inicijativi za Bjelašnicu i Igman.

Podsjetili su da je vertikalni transport na obje spomenute planine otvoren i mišljenja su da ne postoje gondole koje su potencijalno opasne tokom pandemije. Dali su i savjet za održavanje fizičke distance.

"Čekanje u redu za lift je lako regulisati razmakom i privremenim montažnim ogradama kako skijaši ne bi imali bliski kontakt", ukazali su.

Nadali su se da će biti donesen, kako su naglasili, set stimulativnih mjera kojima će se građanima, posebno djeci, omogućiti jeftin boravak na planini.

"Urađeno je upravo suprotno", dodali su.

Saopćili su i druge zahtjeve za siguran boravak tokom pandemije.

"Tražimo da, koliko sutra ZOI '84, utvrdi procedure boravka na skijalištu: dezinfekcije liftova i svih prostorija koje koriste skijaši i gosti na planini, razmak u redu za lift, leci sa obavještenjima tokom kupovine karata, obavještenja na LED ekranima, pozivi na odgovorno ponašanje, ali je očito u prvom planu bilo poskupljenje", ukazali su.

Smatraju da bi pametnom cjenovnom politikom, posebno u vrijeme pandemije, uz društvenu odgovornost mogli dobiti finansijsku injekciju ne samo ZOI '84, već grad i Kanton Sarajevo.

"Ovako, uz poskupljenje, bez ikakvih saopštenja o protokolima u vrijeme koronavirusa, bojimo se da će biti upravo suprotno", upozorili su.

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman je sebe predstavila kao dobrovoljnu grupu ljubitelja skijanja s ciljem razvoja planina i razvijanje ljubavi prema prirodi. Spomenuto obrazloženje i zahtjeve poslali su Skupštini Kantona Sarajevo, kantonalnom premijeru i ZOI '84.