Za bolji rad
100

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman i ZOI'84 uputili prijedlog 11 koraka Vladi KS

A. P.
Bjelašnica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi i članice Inicijative za Bjelašnicu i Igman protekle su sedmice nakon analize i diskusije sa menadžmentom JP ZOI'84, uputili Vladi Kantona Sarajevo dokument sa prijedlogom realno izvodivih aktivnosti u 2020. godini, a sve sa ciljem poboljšanja uslova i rada ski centra.

Dokument sadrži 11 konkretnih infrastrukturnih koraka koji će svim ljubiteljima planine ponuditi nove sadržaje, a zbog specifičnosti građevinskih radova, preporuka je da realizacija predloženog počne već krajem proljeća 2020. godine.

Dokumentom je predložena rekonstrukcija vertikalnog transporta i nabavka novih ski liftova, postavljanje nove žičare na stazi Kolijevka-Kotlovi, nabavka novih lejzera i ski kasa, uređenje i sanacija staza (humuziranje, hidrosjetva, proširenje...) te izgradnja garaže za šesterosjed. Također, Vladi Kantona Sarajevo predložena je i izgradnja jedne nove ski staze sjeverno od Kolijevke, izdgradnja biciklističke staze od izlaza do polazne stanice šesterosjeda, nabavka opreme i završetak vještačkog osnježenja, nabavka ratraka sa automatskom frezom PistenBully, izgradnja vjetrobrana na izlaznoj stanici šesterosjeda te izgradnja dječijeg igrališta za ljetne sadržaje.

"Smatramo da predložene aktivnosti daju jasne odgovore na nedostatke koje Bjelašnica i Igman trenutno imaju i očekujemo od Vlade KS da ih uvaži", kazali su iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki koji imaju za cilj promovisanje ljepota i potencijala koje ove planine nude, a posebno unaprjeđenje kvaliteta ski centra Bjelašnica i Igman. U proteklom periodu Inicijativa je realizirala nekoliko aktivnosti kao što su velika akcija čišćenja Bjelašnice, akcija uklanjanja kamenja sa staza te promotivni pohod najljepšim dijelovima Bjelašnice.