{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"

F
30.8.2010. u 13:10
0
3
Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"
0
Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"
Foto: AFP
Udruženje "Kult" i Gimnazija "Koln-Nippes" iz njemačkog grada Kelna pokrenuli su inicijativu "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani" koja treba da ukaže na nepoštivanje i ugrožavanje prava Roma u BiH.
Inicijativa mladih iz BiH i Njemačke nastala je da bi ukazala na nepostojanje nastavnog materijala o Romima u školskom sistemu u BiH, a čime je najbrojnija manjina u BiH vidno zanemarena.

Mladi će prvu sedmicu projekta provesti u Sarajevu, a drugu u Njemačkoj. Planirana je zajednička posjeta jednom romskom udruženju u BiH, kao i jednoj izbjegličkoj romskoj školi u Kelnu te najvećem dokumentarnom centru kulture Sintija i Roma u Njemačkoj.

U okviru inicijative planirano je održavanje šest radionica na kojima će se obrađivati spomenuta tema, a prva počinje 1. septembra i bit će organizirana u centru "Spajalica" u Sarajevu.

Informacije i rezultati do kojih se dođe na radionicama bit će, uz profesionalnu pomoć, pretočeni u nastavni materijal o Romima, dostatan za šest nastavnih sati iz predmeta Demokracija za treće razrede srednjih škola u BiH i Njemačkoj.

Sav nastavni materijal bit će dostavljen Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Projekt je podržan kroz program Europeans For Peace" od Fondacije "Sjećanje, odgovornost i budućnost", koja ovim programom unaprjeđuje međunarodno tumačenje historije, saopćili su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: