{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"

F
30.8.2010. u 13:10
0
3
Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"
0
Inicijativa "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani"
Foto: AFP
Udruženje "Kult" i Gimnazija "Koln-Nippes" iz njemačkog grada Kelna pokrenuli su inicijativu "U ljudskim pravima Romi, u svakodnevnici Cigani" koja treba da ukaže na nepoštivanje i ugrožavanje prava Roma u BiH.
Inicijativa mladih iz BiH i Njemačke nastala je da bi ukazala na nepostojanje nastavnog materijala o Romima u školskom sistemu u BiH, a čime je najbrojnija manjina u BiH vidno zanemarena.

Mladi će prvu sedmicu projekta provesti u Sarajevu, a drugu u Njemačkoj. Planirana je zajednička posjeta jednom romskom udruženju u BiH, kao i jednoj izbjegličkoj romskoj školi u Kelnu te najvećem dokumentarnom centru kulture Sintija i Roma u Njemačkoj.

U okviru inicijative planirano je održavanje šest radionica na kojima će se obrađivati spomenuta tema, a prva počinje 1. septembra i bit će organizirana u centru "Spajalica" u Sarajevu.

Informacije i rezultati do kojih se dođe na radionicama bit će, uz profesionalnu pomoć, pretočeni u nastavni materijal o Romima, dostatan za šest nastavnih sati iz predmeta Demokracija za treće razrede srednjih škola u BiH i Njemačkoj.

Sav nastavni materijal bit će dostavljen Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Projekt je podržan kroz program Europeans For Peace" od Fondacije "Sjećanje, odgovornost i budućnost", koja ovim programom unaprjeđuje međunarodno tumačenje historije, saopćili su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: