{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava

F
13.4.2010. u 11:01
0
0
Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava
0
Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava
Centar za humanu politiku uputio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću inicijativu s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava za otkrivanje i gonjenje izvršilaca organiziranog i privrednog kriminala u BiH.
U inicijativi se navodi da ni nakon velikih političkih obećanja, usvojenih strategija, dugogodišnjeg angažiranja predstavnika međunarodne zajednice i provedenih reformi u pravosuđu i drugim oblastima, nije smanjen razarujući nivo kriminala i korupcije u BiH.

Centar za humanu politiku predložio je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću formiranje posebnih odjeljenja za organizirani i privredni kriminal u svim tužilaštvima u BiH, u koje bi se imenovali hrabri, nekorumpirani, sposobni i uglavnom novi tužioci.

Predlaže se posebno vrednovanje i stimuliranje rada i rezultata tužioca u odjeljenjima za organizirani i privredni kriminal i najveće plaće u državi za tužioce koji po službenoj dužnosti okriju i gone izvršioce krivičnih djela organiziranog i privrednog kriminala iz institucija vlasti, saopćeno je.

Također je zatraženo da se uspostavi sistem kontrole, ocjene rada, odgovornosti i smjenjivosti tužilaca, a posebno da se predvidi mogućnost drugostepenog preispitivanja ocjene krivičnih prijava i povećana odgovornost tužilaca za provođenje istraga po službenoj dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: