{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava

F
13.4.2010. u 11:01
0
0
Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava
0
Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava
Centar za humanu politiku uputio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću inicijativu s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava za otkrivanje i gonjenje izvršilaca organiziranog i privrednog kriminala u BiH.
U inicijativi se navodi da ni nakon velikih političkih obećanja, usvojenih strategija, dugogodišnjeg angažiranja predstavnika međunarodne zajednice i provedenih reformi u pravosuđu i drugim oblastima, nije smanjen razarujući nivo kriminala i korupcije u BiH.

Centar za humanu politiku predložio je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću formiranje posebnih odjeljenja za organizirani i privredni kriminal u svim tužilaštvima u BiH, u koje bi se imenovali hrabri, nekorumpirani, sposobni i uglavnom novi tužioci.

Predlaže se posebno vrednovanje i stimuliranje rada i rezultata tužioca u odjeljenjima za organizirani i privredni kriminal i najveće plaće u državi za tužioce koji po službenoj dužnosti okriju i gone izvršioce krivičnih djela organiziranog i privrednog kriminala iz institucija vlasti, saopćeno je.

Također je zatraženo da se uspostavi sistem kontrole, ocjene rada, odgovornosti i smjenjivosti tužilaca, a posebno da se predvidi mogućnost drugostepenog preispitivanja ocjene krivičnih prijava i povećana odgovornost tužilaca za provođenje istraga po službenoj dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: