JP "Olimpijski bazen Otoka"
0

Inicijativa o uvođenju plivanja u nastavni plan i program

FENA
Olimpijski bazen Otoka pokrenuo je kod nadležnih institucija inicijativu o uvođenju trećeg sata tjelesnog odgoja u redovnu nastavu, čime bi se u nastavni plan i program tog predmeta moglo uvesti i plivanje.

JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. sačinilo je prijedlog Nacrta za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te za izmjene pedagoških standarda. Prijedlozi su poslati ministarstvima kulture i sporta; obrazovanja i nauke te zdravstva Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo.

Uvođenje trećeg sata u nastavni plan i program, pored obrazovnog i zdravstvenog, ima i općedruštveni značaj u smislu prevencije maloljetničke delinkvencije, rečeno je danas u radu okruglog stola "Sarajevo pliva - sport, rekreacija i edukacija u službi stvaranja zdravog društva" koji je održan na Olimpijskom bazenu Otoka.

Predavači na okruglom stolu bili su istaknuti sportski i zdravstveni radnici.

Oni smatraju da tjelesno vježbanje i sport imaju važnu ulogu u izgradnji i formiranju mladih ličnosti, opće kulture društva i stvaranja pozitivnog životnog stila.

U BiH, naglasili su, po nastavnom planu i programu osnovnog i srednjeg obrazovanja za predmet „tjelesni odgoj" rezervirana su dva sata sedmično, dok su zemlje iz okruženja - Srbija, Hrvatska i Crna Gora - za taj predmet predvidjele tri sata, a u Makedoniji školarci provedu na tjelesnom odgoju četiri sata.

Učesnici okruglog stola ukazali su na "poražavajuće rezultate" da oko 80 posto učenika u osnovnim školama ne zna plivati te da većina djece završava školovanje bez sistemskog i institucionalnog učenja osnovnih plivačkih elemenata. Upozoreno je i na to da je u posljednje vrijeme evidentan porast broja djece s manjim ili većim deformitetima lokomotornog sistema, posebno kičmenog stuba i stopala, i već sada po najnovijim ispitivanjima oko 70 posto školske djece ima manje ili veće tjelesne poremećaje, saopćeno je iz JP "Olimpijski bazen Otoka".

Najveći uzroci ovih deformiteta su dugo sjedenje za računarima i televizorima te nedostatak fizičke i sportske aktivnosti, rečeno je.