Poruka guverneru CB
16

Inicijativa Hastahana Park odgovorila Softiću: Potrebe građana mu nisu prioritet

B. R.
Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)
Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)
Iz građanske Inicijative Hastahana Park su reagovali na navode guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Senada Softića koje je istakao u jučer objavljenom intervjuu za naš portal.
Za njih je intervju, kako su saopćili, savršen uvid u odnos najviših državnih funkcionera prema građanima kojima navodno služe. Naveli su da ih oni smatraju budalama i neprijateljima.

"Gospodin Softić od čitalaca traži da vjeruju njemu, a ne vlastitim očima, ušima i stvarnom iskustvu", ocijenili su.

Istakli su da se Softić biranim riječima obratio javnosti.

"Biranim riječima kao da poručuje: pa šta ako se u borbi za građevinsku parcelu u parku moralo posegnuti za uvredama, prijetnjama, kršenjem propisa? Taj posao je obavio neko drugi, a banka se stabilno i s integritetom može pretvarati da je bilo sve po zakonu", mišljenja su.

Tvrde da je istina da je ova institucija godinama tragala za lokacijom na kojoj će napraviti građevinu, a za koju se odlučila da bude u dijelu Hastahane.

"Gospodin Softić tako kaže da je CB iskazao interes za kupovinu parcele u Hastahani tek kada je Općina Centar izmijenila svoj regulacioni plan i predvidjela mogućnost gradnje na toj lokaciji. Istina je, kaže guverner, da je banka godinama intenzivno tragala za podobnom lokacijom za svoju novogradnju i da su se pri tome sa svojim zahtjevom obraćali većem broju općinskih administracija", ukazali su.

Kako da park nije imao nedostatke?

Pitaju se kako da ovaj park nije imao nedostataka.

"Svaka lokacija koju su razmatrali, osim one u centru Sarajeva, u parku Hastahana, 'imala je neki nedostatak'. Banka 'ni na koji način nije utjecala na izmjene regulacionih planova', naprosto im se posrećilo da je Općina Centar, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, parkovsku površinu prenamijenila za izgradnju poslovnog objekta", naveli su.

Poručili su Softiću da mu uopće nije prioritet kakve su potrebe građana.

"Gospodinu Softiću je 'logično' da o korištenju javnih prostora u centru grada ne trebaju odlučivati građani, pa kaže: 'Očekivano je da jedna institucija od državnog značaja bude zainteresovana za taj prostor'. Ali, uzalud je nedokaznim građanima govoriti da lokacije u 'jezgru glavnog grada' nisu mjesta za parkove. Za gospodina Softića, jedino relevantno pitanje jeste da li prioritet u njihovom korištenju treba dati institucijama ili privatnim investitorima. Valjda se podrazumijeva da građani i njihove potrebe nisu i ne trebaju biti prioritet", potcrtali su.

"Građanima su prijetili, vrijeđali i lagali ih"

Napomenuli su da se građanima prijetilo da bi se omogućila gradnja zgrade CB.

"Nažalost, građane se po slovu zakona mora pitati kako žele raspolagati javnom imovinom, ali općinska administracija bila je na visini zadatka i dokazala da se ta prepreka može zaobići. Građanima su morali prijetiti, vrijeđati ih, lagati im, ali u konačnici su oslobodili prostor u parku za CB", naglasili su.

Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)
Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)

U ovoj građanskoj inicijativi smatraju da ova institucija podržava svaki oblik aktivisma i borbe građana za njihova prava, kako je rekao Softić, osim ako takav aktivizam i borba ne utječu na planove banke.

"A ako utječu, onda u njima sigurno učestvuju osobe s 'lošom namjerom' jer niko dobronamjeran ne može očekivati da u parku bude park, a ne poslovna građevina", dodali su.

Anketa Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine

Pozvali su se i na anketu Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine.

"Gospodin Softić poručuje da je namjera banke 'jasna i definisana kupoprodajnim ugovorom, a to je isključivo gradnja zgrade za naše potrebe'. Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini svojevremeno je provela anketu među svojim članovima i 96,9 posto od 970 učesnika ankete reklo je da se ne slaže s odlukom da se na mjestu parka Hastahana dozvoli izgradnja objekta. Ali, to nije bitno jer su tri 'eminentna stručnjaka iz prakse' koje je banka angažovala odabrala 'najbolje građevinsko rješenje i to se pokazalo kao dobitna kombinacija'", saopćili su.

Također su guverneru banke poručili da je još preostalo da ih prozove državnim neprijateljima.

Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)
Prijedlog građana za uređenje Hastahane (Foto: Hastahana Park)

"Guverner Softić kategorično tvrdi da građani šire 'spinove, priče, špekulacije, (plasiraju) netačne informacije'. Ostalo je samo da nas i on proglasi državnim neprijateljima. Centralna banka se, implicira guverner, ne služi prljavim trikovima. Prilikom predstavljanja odabranog projekta, svoju buduću poslovnu zgradu prikazali su u okruženju višegodišnjih stabala, uređenih staza za šetnju, lijepih klupa, ne zato da bi na slikama izgledao prihvatljivije već zato što nude 'ideje'", istakli su.

Ne vjeruju prikazanom idejnom rješenju

Ne vjeruju da će park biti onakav kakav je predstavljen prije nekoliko dana.

"Guverner CB tvrdi da su njihovi napori od početka bili usmjereni ka tome da nova građevina 'bude u potpunosti uklopljena u cjelokupni ambijent' Hastahane. Valjda zato što trenutni ambijent baš i nije pretjerano privlačan, a građevina ga sama po sebi neće učiniti ništa prijatnijim, za potrebe predstavljanja odabranog rješenja nacrtali su ljepši ambijent. Ali guverner izričito kaže da taj ljepši ambijent ne namjeravaju osigurati u praksi. Banci su dovoljne slike za javnu promociju poslovnog objekta, a uređenje okolne parkovske površine, po riječima guvernera Softića, zavisi od spremnosti općinskih vlasti da mu se posvete. Naravno, ako se u budućnosti pojavi neki novi investitor, neka nova institucija za čiju novu zgradu (ili podzemnu garažu) će biti podoban isključivo prostor u Hastahani ili nekom drugom parku, uvijek se mogu pozvati na presedan prenamjene parkovske površine u građevinsku kako bi se, navodno sasvim slučajno, izašlo u susret banci", naglasili su.

Pitanja za guvernera

Postavili su Softiću i nekoliko pitanja.

"Na kraju, guverneru Softiću postavili bismo nekoliko pitanja kojih se novinari, nažalost, nisu sjetili:

  • Da li je i kada bio upoznat sa činjenicom da se stručna javnosti i stanovnici Marijin Dvora i šire okoline protive izuzimanju dijela parka, njegovoj prenamjeni u građevinsko zemljište i prodaji Centralnoj banci?

  • Da li je odluka Centralne banke da to zemljište ipak kupi za potrebe gradnje svoje nove poslovne zgrade u duhu guvernerove poruke 'stabilnost, povjerenje i integritet u svemu što radimo'?

  • Da li je građansko društvo u kakvom guverner želi živjeti ono u kojem se građane ne pita na koji način žele raspolagati javnim prostorom i javnim novcem? Ili u kojem ih se pita da bi se zadovoljila forma, ali ako daju pogrešan odgovor na postavljeno pitanje onda im se zaprijeti silovanjem, kaže im se da se okupaju ili smršaju, proglasi ih se ratnim zločincima?

  • Koje su to konkretne karakteristike koje Hastahanu čine jedinom lokacijom u gradu koja nema nikakvih nedostataka 's aspekta poslovanja centralnog bankarstva'?

  • Koji procenat ukupne površine Hastahane zauzima parcela u vlasništvu Centralne banke?", istakli su u građanskoj Inicijativi Hastahana Park.

Podsjećamo, Centralna banka Bosne i Hercegovine je ove sedmice predstavila idejno rješenje građevine koju planira praviti u dijelu parka Hastahana.