Edin Ramić
0

Inicijativa da Vijeće naroda preraste u drugi dom parlamenta RS-a

FENA
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić najavio je danas da će delegati bošnjačkog i hrvatskog naroda upoznati predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića o inicijativi da Vijeće naroda preraste u drugi dom parlamenta, odnosno dom naroda.

Ramić je naglasio da bi na taj način došlo do izjednačavanja prava konstitutivnih naroda u cijeloj BiH.

Također, davanjem punog zakonodavnog kapaciteta Vijeću naroda RS-a predstavnici konstitutivnih naroda imali bi mogućnost već u procesu izrade zakona utjecati na njihov sadržaj, umjesto mogućnosti pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa na već prihvaćena zakonska rješenja u parlamentu RS-a.

Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a, potvrdio je i da će s predsjednikom RS-a razgovarati i o drugoj fazi promjena Ustava RS-a.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda su na današnjim odvojenim sjednicama izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da rebalansom budžeta RS za ovu godinu nije došlo do povećanja sredstava namijenjenih za povratak.

Umjesto pokretanja pitanja zaštite nacionalnih interesa uputit će zahtjev Vladi RS-a da poveća budžetska izdvajanja za ove namjene u narednoj godini.

Putem Predsjedništva Vijeća naroda RS-a tražit će da se pravovremeno upozori Vlada RS-a, nadležna ministarstva i Narodna skupština RS-a da dio sredstava za povratak, koji nije bio ispoštovan rebalansom budžeta RS za 2008. godinu, bude planiran u budžetu za 2009. prema predloženim stavkama koje nisu ispoštovane ove godine.