{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inicijativa da OHR vrati prijeratne nazive opština

S
13.7.2009. u 13:17
0
29
Inicijativa da OHR vrati prijeratne nazive opština
0
Inicijativa da OHR vrati prijeratne nazive opština
Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da će podnijeti inicijativu OHR-u da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.
Ova stranka naglašava da je Ustavni sud Republike Srpske (RS) proglasio ustavnom i potvrdio odluku Narodne skupštine RS o brisanju naziva "bosanski" iz imena gradova i naseljenih mjesta u BiH bez obzira što je donesena preglasavanjem predstavnika bošnjačkih, hrvatskih i još nekih političkih stranaka, čime je direktno prekršena odredba Ustava BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH.

SDA ističe da ne podržava preglasavanje političkih predstavnika bilo kojeg naroda na nivou države i naglašava da insistira da se isti princip odlučivanja obezbijedi i poštuje u oba entiteta.

"Zato od OHR-a tražimo da osigura punu ravnopravnost naroda i građana BiH, odnosno simetrična rješenja u RS i FBiH'', naglašava ova stranka.

To podrazumijeva, ističe SDA, i izjednačavanje pozicije i uloge predsjednika i potpredsjednika RS sa predsjednikom i potpredsjednicima FBiH, Vijeća naroda Narodne skupštine RS sa Domom naroda u Parlamentu FBiH, kao i način donošenja odluka Ustavnog suda RS sa Ustavnim sudom FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: