BiH
0

Infrastrukturni radovi na izgradnji državnog zatvora bit će završeni do kraja juna

FENA
Načelnik Općine Istočna Ilidža Predrag Kovač izjavio je danas novinarima da će infrastrukturni radovi na izgradnji državnog zatvora na lokalitetu Naklo u Vojkovićima biti završeni do kraja ovog mjeseca.

„U skladu s dogovorenim dinamičkim planom svi radovi na infrastrukturi za izgradnju državnog zatvora i tehnički prijem bit će završeni do kraja juna, tako da će ova općina sa svoje strane na vrijeme realizirati prvi dio ugovora sklopljenog s Ministarstvom pravde BiH“, kazao je Kovač na pres-konferenciji danas u Istočnoj Ilidži.

On je naglasio da je završena izgradnja visokonaponskog voda. Pri kraju je izgradnja telekomunikacionog sistema, a u toku je realizacija projekta izgradnje kanalizacije i vode za potrebe državnog zatvora. Najviše posla ostalo je za projekt osiguranja prirodnog gasa. Do septembra će prema aneksu ugovora između Općine Istočna Ilidža i Ministarstva pravde BiH biti realiziran ostatak novca koji treba da se utroši na rekonstrukciju saobraćajnica.

„Većina radova je u toku, a mi smo osigurali kompletnu podršku izvođačima radova“, kazao je Kovač.

Vrijednost projekta izgradnje državnog zatvora u BiH iznosi 14,4 miliona eura. Radi osiguranja potrebnog novca, 13. juna bit će održana donatorska konferencija, a u augustu se očekuje raspisivanje tendera za gradnju državnog zatvora.

Načelnik Kovač je na pres-konferenciji istaknuo da za gradnju ovog zatvora postoji 2.000.000 KM u budžetu državnog ministarstva pravde. Urbanistička suglasnost je dobijena, a građevinsku dozvolu je moguće dobiti kada projekt zadovolji sve potrebe.

„Ministarstvo pravde BiH se priprema da završi radove na uređenju zemljišta i to se i dio poslova na izgradnji zaštitnog zida na tom lolokalitetu može učiniti ove građevinske sezone", kazao je Kovač, dodajući kako je najvjerovatnije da će obimni radovi na ovom projektu biti u idućoj godini.

Kada je u pitanju uređenje gradskog građevinskog zemljišta, Ministarstvo pravde BiH je Općini Istočna Ilidža prebacilo 1.200.000 KM. Sav taj iznos će, rečeno je danas, biti utrošen kroz ove projekte i uređenje saobraćajnica.

Kapacitet državnog zatvora bit će 350 ležaja, s visokim sigurnosnim standardima, što znači da bi u njemu kaznu izdržavale osobe osuđene na duže vremenske kazne.