BiH
0

Informativna kampanja NATO Trust Fund programa s porukom “Registrujte se”

FENA
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u BiH od danas pokreće informativnu kampanju NATO Trust Fund Programa otpuštenim vojnim osobama, s porukom “Registrujte se” koja će se prenositi putem TV-a, radija i štampanih medija u trajanju od sedam sedmica.

Cilj kampanje je informirati korisnike da se registruju kako bi imali pravo na pomoć NATO Trust Fund Programa. Proces registracije će trajati između 15. januara i 20. februara 2007. godine, kazala je na pres-konferenciji u Sarajevu šefica Misije IOM-a Regina Boucault dodavši da će NATO Trust Fund biti u mogućnosti da pomogne 6.000 otpuštenih.

Cilj Programa NATO Trust Fund, implementiranog od IOM-a, je unaprijediti društvenu i ekonomsku registraciju osoblja Ministarstva odbrane demobiliziranih u 2006./2007. i one koji su demobilizirani u 2004. u okviru reforme odbrane.

Program pomoći u reintegraciji u okviru NATO Trust Fund-a je na dobrovoljnoj osnovi, prvenstveno će se odnositi na profesionalne vojne osobe, državne službenike ili zaposlenike prekobrojne u procesu reforme odbrane u 2006./2007. godini koji neće biti penzionisani ili čiji ugovor s Oružanim snagama ne ističe u vrijeme otpusta.

Program pomoći u reintegraciji može biti realizovan u obliku: obuke, prekvalifikacija, kvalifikacija za sticanje stručnih i profitabilnih sposobnosti, opreme za poljoprivredna zanimanja, obuke za traženje posla: pisanje biografije, pisma motivacije, tehnike razgovora za posao, alati ili oprema za samozaposlenje, kazala je šefica Misije IOM-a Regina Boucault.

Sekretar Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić je kazao kako je ovaj projekt važan jer Ministarstvo prvi put aktivno participira u projetku. Dodao je kako se ovim projektom očekuje pomoći oko osam miliona eura.

Oni koji će biti demobilizirani u 2006./2007. godini, dobit će Registracione obrasce s popratnim pismom Ministarstva odbrane, te informativnim letkom do 31. decembra 2006., u kojem se obavještavaju o prestanku rada.

Oni koji su demobilizirani u 2004. mogu podići svoje registracione obrasce u najbližoj kasarni u mjestu boravka, koji će biti dostupni početkom januara 2007., s pismom o prestanku rada koje će dati na uvid. Registracioni obrasci bit će također dostupni na IOM web stranici www.iom.ba.

NATO Trust Fund uspostavile su države članice NATO-a i drugi donatori kako bi se pomoglo BiH u procesu reintegracije prekobrojnog ljudstva, nastalog u procesu reforme odbrane 2006./2007./ i 2004. godini.

NATO Trust Fund za BiH je podržan od tri vodeće nacije Velike Britanije, Holandije i Hrvatske, kao i drugih zemalja koje sudjeluju u finansiranju, a to su: Italija, Slovenija, Turska, Mađarska, Bugarska, Španija, Poljska, Njemačka i Švedska.