{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Informativna kampanja NATO Trust Fund programa s porukom “Registrujte se”

F
15.12.2006. u 13:15
0
0
Informativna kampanja NATO Trust Fund programa s porukom “Registrujte se”
0
Informativna kampanja NATO Trust Fund programa s porukom “Registrujte se”
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u BiH od danas pokreće informativnu kampanju NATO Trust Fund Programa otpuštenim vojnim osobama, s porukom “Registrujte se” koja će se prenositi putem TV-a, radija i štampanih medija u trajanju od sedam sedmica.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cilj kampanje je informirati korisnike da se registruju kako bi imali pravo na pomoć NATO Trust Fund Programa. Proces registracije će trajati između 15. januara i 20. februara 2007. godine, kazala je na pres-konferenciji u Sarajevu šefica Misije IOM-a Regina Boucault dodavši da će NATO Trust Fund biti u mogućnosti da pomogne 6.000 otpuštenih.

Cilj Programa NATO Trust Fund, implementiranog od IOM-a, je unaprijediti društvenu i ekonomsku registraciju osoblja Ministarstva odbrane demobiliziranih u 2006./2007. i one koji su demobilizirani u 2004. u okviru reforme odbrane.

Program pomoći u reintegraciji u okviru NATO Trust Fund-a je na dobrovoljnoj osnovi, prvenstveno će se odnositi na profesionalne vojne osobe, državne službenike ili zaposlenike prekobrojne u procesu reforme odbrane u 2006./2007. godini koji neće biti penzionisani ili čiji ugovor s Oružanim snagama ne ističe u vrijeme otpusta.

Program pomoći u reintegraciji može biti realizovan u obliku: obuke, prekvalifikacija, kvalifikacija za sticanje stručnih i profitabilnih sposobnosti, opreme za poljoprivredna zanimanja, obuke za traženje posla: pisanje biografije, pisma motivacije, tehnike razgovora za posao, alati ili oprema za samozaposlenje, kazala je šefica Misije IOM-a Regina Boucault.

Sekretar Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić je kazao kako je ovaj projekt važan jer Ministarstvo prvi put aktivno participira u projetku. Dodao je kako se ovim projektom očekuje pomoći oko osam miliona eura.

Oni koji će biti demobilizirani u 2006./2007. godini, dobit će Registracione obrasce s popratnim pismom Ministarstva odbrane, te informativnim letkom do 31. decembra 2006., u kojem se obavještavaju o prestanku rada.

Oni koji su demobilizirani u 2004. mogu podići svoje registracione obrasce u najbližoj kasarni u mjestu boravka, koji će biti dostupni početkom januara 2007., s pismom o prestanku rada koje će dati na uvid. Registracioni obrasci bit će također dostupni na IOM web stranici www.iom.ba.

NATO Trust Fund uspostavile su države članice NATO-a i drugi donatori kako bi se pomoglo BiH u procesu reintegracije prekobrojnog ljudstva, nastalog u procesu reforme odbrane 2006./2007./ i 2004. godini.

NATO Trust Fund za BiH je podržan od tri vodeće nacije Velike Britanije, Holandije i Hrvatske, kao i drugih zemalja koje sudjeluju u finansiranju, a to su: Italija, Slovenija, Turska, Mađarska, Bugarska, Španija, Poljska, Njemačka i Švedska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: