'Nema razloga za paniku'
0

Informacija o novoj gripi otvorila sjednicu Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu počela je vanrednom informacijom o stanju u Federaciji vezanim za pojavu virusa nove gripe H1N1.

Mimo ranije utvrđenog dnevnog reda, nakon vijesti da je jedan čovjek preminuo u Mostaru od posljedica zaraženosti ovim virusom, poslanik Hajriz Bećirović zatražio je da federalni ministar zdravstva Safet Omerović podnese odgovarajuću informaciju danas u Parlamentu, što je on i učinio.

Iz Omerovićevog izlaganja proizilazi da je zdravstveni sektor u Federaciji spreman za eventualnu epidemiju i da zasad nema mjesta za paniku niti za obustavljenje školske nastave, javnih skupova i manifestacija.

Međutim, ima potrebe za takozvanom socijalnom distancom koja podrazumijeva razdaljinu od metar ili metar i po u kontaktu s osobama koje imaju simptome slične sezonskoj gripi.

Ministar je ponovio mjere predostrožnosti, a to su obavezno često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja rukama vlastitog nosa, očiju i usta, obavezno provjetravanje prostorija i higijena okoline.

Prije dvadesetak dana obolijevanje je bilo sporadično u Federaciji, odnosno u BiH, ali situacija se mijenja iz dana u dan i broj oboljelih je veći. S jučerašnjim danom, u FBiH je potvrđena oboljelost 127 osoba, u Brčko Distriktu 21 i u Republici Srpskoj 87, naveo je Omerović.

Federacija ima dovoljno antiviralnih lijekova, naručila je i dječije doze ovih medikamenata, a prve količine vakcina očekuje prije Nove godine ili početkom 2010., dodao je ministar uz napomenu da se tada očekuje oko 30.000 doza i da je u međuvremenu Vlada FBiH odlučila da zatraži još 150.000 te da ostane otvorena za traženje eventualne treće isporuke.

Čovjek iz Mostara koji je preminuo rođen je 1969. godine. U bolnicu je došao s visokom temperaturom i otežanim disanjem a navodno je prethodno bio liječen ambulantno.

Nalaz brisa uzetog iz njegovog grla pokazao je prisustvo virusa H1N1, rekao je ministar zdravstva Federacije BiH.