|

Informacija o novoj gripi otvorila sjednicu Parlamenta FBiH

Informacija o novoj gripi otvorila sjednicu Parlamenta FBiH
0
F
FENA
17.11.2009. u 11:54
3
komentara
0

dijeljenja
Informacija o novoj gripi otvorila sjednicu Parlamenta FBiH Foto: Sarajevo-x.com
Današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu počela je vanrednom informacijom o stanju u Federaciji vezanim za pojavu virusa nove gripe H1N1.
Mimo ranije utvrđenog dnevnog reda, nakon vijesti da je jedan čovjek preminuo u Mostaru od posljedica zaraženosti ovim virusom, poslanik Hajriz Bećirović zatražio je da federalni ministar zdravstva Safet Omerović podnese odgovarajuću informaciju danas u Parlamentu, što je on i učinio.

Iz Omerovićevog izlaganja proizilazi da je zdravstveni sektor u Federaciji spreman za eventualnu epidemiju i da zasad nema mjesta za paniku niti za obustavljenje školske nastave, javnih skupova i manifestacija.

Međutim, ima potrebe za takozvanom socijalnom distancom koja podrazumijeva razdaljinu od metar ili metar i po u kontaktu s osobama koje imaju simptome slične sezonskoj gripi.

Ministar je ponovio mjere predostrožnosti, a to su obavezno često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja rukama vlastitog nosa, očiju i usta, obavezno provjetravanje prostorija i higijena okoline.

Prije dvadesetak dana obolijevanje je bilo sporadično u Federaciji, odnosno u BiH, ali situacija se mijenja iz dana u dan i broj oboljelih je veći. S jučerašnjim danom, u FBiH je potvrđena oboljelost 127 osoba, u Brčko Distriktu 21 i u Republici Srpskoj 87, naveo je Omerović.

Federacija ima dovoljno antiviralnih lijekova, naručila je i dječije doze ovih medikamenata, a prve količine vakcina očekuje prije Nove godine ili početkom 2010., dodao je ministar uz napomenu da se tada očekuje oko 30.000 doza i da je u međuvremenu Vlada FBiH odlučila da zatraži još 150.000 te da ostane otvorena za traženje eventualne treće isporuke.

Čovjek iz Mostara koji je preminuo rođen je 1969. godine. U bolnicu je došao s visokom temperaturom i otežanim disanjem a navodno je prethodno bio liječen ambulantno.

Nalaz brisa uzetog iz njegovog grla pokazao je prisustvo virusa H1N1, rekao je ministar zdravstva Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...