BiH
33

Infohouse: Budite dio 9. Socijalnog dana

Klix.ba
Udruženje Infohouse 25. maja obilježava 9. Socijalni dan, dan kada mladi srednjoškolci upoznaju potencijalne poslodavce i umjesto u školu idu na svoj prvi radni dan. Socijalni dan je jedna od aktivnosti projekta Volontiraj-kreditiraj.

Više od 100.000 mladih već je otišlo iz BiH u potragu za boljim životom, a o tome svakodnevno razmišlja više od 60.000 drugih. Dok se iz državnog budžeta kupuju nova vozila za političare na godišnjoj osnovi, iako koštaju oko 200.000 KM, za mlade se izdvaja svega po 2 KM po osobi! Nažalost, ne postoje realne osnove za povjerovati da će u skorije vrijeme vlast na bilo kom nivou usvojiti i implementirati neku strategiju poticaja za mlade. Jedino što preostaje jeste pokrenuti inicijative koje će animirati građane BiH da pomognu jedni drugima. Jedna takva inicijativa ove godine na 25. maj obilježava svoju devetu godišnjicu.

Da li jedan dan i dnevnica od 20 KM mogu donijeti neku značajnu promjenu pitali smo Dalilu Hadžić koordinatoricu projekta iz Udruženja Infohouse.

"Ove godine na 25. maj nekadašnji dan mladosti organiziramo još jedan Socijalni dan kad mladi i poslodavci upoznaju jedni druge, kad mladi uče šta to znači raditi i zaraditi a poslodavci upoznaju potencijalne zaposlenike. Dnevnica po učeniku koju poslodavci uplaćuju u Fond Socijalni dan iznosi 20 KM što je 100% više nego što država izdvaja za mladu osobu na godišnjem nivou. Dakle - jedan dan znači mnogo.

Iako ovakav projekat ima vrlo dug staž, ove godine prvi put nijedan donator nije podržao inicijativu. Udruženje Infohouse će ipak sa svojim prijateljima i partnerima iz više od 10 gradova realizirati i ovaj Socijalni dan jer ideja o volontiranju, solidarnosti, učeničkoj praksi, upoznavanju sa poslodavcima treba biti realizirana i održana bez obzira na sve.

"Vjerujemo da će i ova godina biti uspješna iako je prvi put organiziramo bez ijednog donatora sa 1.700 KM budžeta za početak. Gledajući unatrag za proteklih osam godina skoro 10.000 mladih je radilo na Socijalni dan, 'zaradilo' skoro 200.000 KM koje su potom dodijelili svojim vršnjacima za najbolje lokalne inicijative", kazala je Hadžić.

Srednje škole iz BiH već se prijavljuju za učešće u 9. Socijalnom danu, a pozivi poslodavcima idu od danas. Prijavnicu za učešće su dostupne na www.infohouse.ba i Facebook stranici.

Dnevnica za Socijalni dan iznosi 20 KM, koju uplaćujete u Fond Socijalni dan iz kojeg će biti plaćene aktivnosti mladih za bolje zajednice (10 KM), te troškovi organizacije Socijalnog dana (5 KM).

Svi poslodavci koji legalno posluju su dobrodošli – od institucija do pekara, slastičarni i automahničarskih radnji, državnih agencija i medija, poručuju iz Udruženja.