Čeka se nastavak radova
8

Inflacija usporila izgradnju roditeljske kuće u Tuzli, mjesta sreće za malene heroje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Izgradnja roditeljske kuće u Tuzli, namijenjene mališanima koji se liječe od raka i članovima njihovih porodica, još uvijek nije završena. Realizaciju prijeko potrebnog objekta prvenstveno je usporila pandemija koronavirusa, a zatim i inflacija.

Kamen temeljac za roditeljsku kuću, koja će biti smještena unutar kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, tačnije u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti, položen je u junu prošle godine, nakon čega se pristupilo građevinskim radovima na terenu.

"Godinu dana nakon postavljanja kamena temeljca mi smo završili prvu fazu projekta koja je podrazumijevala pripremne radove, formiranje gradilišta, ishodovanje potrebnih dozvola i formiranje temelja. Donatoru sredstava, odnosno državi Kuvajt smo već poslali izvještaj te sada od njih čekamo prebacivanje druge tranše sredstava", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Atifa Buldić-Bešić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Druga faza projekta podrazumijeva izradu konstrukcije objekta koja je montažnog karaktera, što će biti izrađeno u fabrici. Međutim, koliko će novca za to biti potrebno u ovom trenutku je nepoznanica zbog drastičnog skoka cijena građevinskog materijala.

"Enorman rast cijena građevinskog materijala utjecat će na projekat, ali trenutno naš nadzorni organ, arhitekta i svi ostali koji su uključeni u projekat rade rekapitulaciju, kako bismo tačno znali na čemu smo. Sad sigurno znamo da će porasti vrijednost projekta, ali pred nama je da riješimo potencijalne probleme. S ovim projektom imamo probleme od samoga starta, ali se mi ne predajemo, niti planiramo to učiniti. Sve ćemo završiti, kako smo i planirali, samo sporijim tempom", dodaje Buldić-Bešić.

Roditeljska kuća će biti više od smještaja za porodice, koje će imati na raspolaganju i osnovne životne namirnice, higijenske proizvode i slično.

Ovaj objekt je evropski standard u cjelokupnom procesu liječenja mališana oboljelih od raka. A koliko je roditeljska kuća kao takva važna, pokazano je objektom koji je ranije formiran u Sarajevu.

"To u biti nije samo objekat, već mjesto jedne potpune sreće za dijete koje se nalazi u teškoj situaciji, odnosno procesu borbe za život. Samo bolničko okruženje te veoma kompleksan i težak tretman kroz koji dijete prolazi, izuzetno je stresno, bolne procedure su vrlo često neizvjesne, a tada roditeljska kuća dolazi kao oaza mira", naglašava Buldić – Bešić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Djeca u roditeljskoj kući imaju mogućnost za odmor, ali i kvalitetno provođenje vremena s članovima svoje porodice, ali i nane, djedovi te braća i sestre, ukoliko ih imaju.

"Nakon otkrivanja raka, djeci se prekida njihovo djetinjstvo, ali ono se nastoji vratiti u roditeljskoj kući, gdje svi jedni druge razumiju. Ljudi kada dođu u kuću očekuju da je to jedno tužno mjesto, ali je zaista sve drugo osim toga", nadovezuje se naša sagovornica.

Dok roditeljska kuća u Tuzli ne bude završena, kao tranzicijsko rješenje je roditeljski stan koji se nalazi u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

"Tu djeca, u manjim pauzama od liječenja, kada su u prilično dobrom stanju, mogu sići i boraviti sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, u jednoj porodičnoj atmosferi. Tu se barem nakratko mogu odmoriti i pripremiti za nastavak terapija", zaključuje Buldić – Bešić.

Nakon što objekat sigurne kuće u Tuzli bude formiran, uslijedit će i realizacija treće faze projekta, kroz koju će biti izvršeno postavljanje vanjske fasade, unutrašnje uređenje te nabavka neophodne opreme.