BiH
221

INFIMA zimski kamp okupio 140 najboljih matematičara i fizičara iz BiH

Klix.ba
U organizaciji Međunarodne srednje škole u Sarajevu od 18. do 24. januara u kampusu na Ilidži održan je deseti INFIMA zimski kamp koji je okupio 140 nadarenih matematičara i fizičara iz bh osnovnih i srednjih škola.

Među učesnicima su bili mladi iz 35 gradova sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

U sklopu šestodnevnog kampa, učesnici podijeljeni u grupe naspram starosne dobi, prethodno stečenih znanja i oblasti koje žele izučavati, imali su priliku slušati predavanja bivših takmičara koji su sada uspješni studenti na bosanskohercegovačkim, ali i svjetski priznatim univerzitetima.

"Ovo je bilo odlično iskustvo za mene i moje prijatelje, najprije da se upoznamo, kreiramo nove kontakte sa vršnjacima, ali i da steknemo nova znanja. Ovdje sam upoznala prijatelje iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine sa kojima ću se susretati na lokalnim, ali nadam se i međunarodnim takmičenjima", rekla je Jelena Pejić, učesnica iz Tuzle.

Svakodnevno, nakon predavanja, učesnici su radili trosatne testove iz svojih oblasti. Rezultati su sumirani, te su na kraju na osnovu njih odabrani najbolji među najboljima koji su dobili zaslužene certifikate i nagrade.

"Infima kampove održavamo već deset godina sa ciljem podizanja svijesti o važnosti okupljanja mladih intelektualaca, te davanje podrške tokom priprema za lokalna i međunarodna takmičenja. Čini nam zadovoljstvo vidjeti da Infima kampovi, koji se održavaju četiri puta godišnje, iz godine u godinu okupljaju sve veći broj mladih ljudi a planovi za naredni period su u ovaj projekat uključiti talentirane mlade učesnike i predavače sa područja bivše Jugoslavije", istakao je Hermin Kapetanović, član Organizacionog odbora Infima zimskog kampa.

"Poručio bih mladima u BiH da se sve može kada se istinski hoće. Iako nismo u zavidnoj poziciji, kao mladi u BiH, uz trud i jaku volju možemo uspjeti. Mi, ovdje okupljeni, pokazujemo kojim putem se ide ka uspjehu, te možemo reći da smo sa minimalnim sredstvima uspjeli učiniti mnogo toga“, rekao je Bahrudin Trbalić, jedan od predavača na Infima kampu i student MIT univerziteta.

Predstavnici organizatora naglašavaju da su zadovoljni realizacijom desetog zimskog Infima kampa, te da će već u narednim danima početi sa pripremama ljetnog Infima kampa koji će se održati u augustu tekuće godine, a sve zainteresovane pozivaju da im se obrate putem Facebook stranice Infima.