Roditelji maloljetnika u BiH
0

"Inertnost vlasti plaćamo životima svoje djece"

FENA
Udruženje roditelja maloljetne djece u Bosni i Hercegovini najavilo je da će njegovi članovi izaći na mirne proteste u svim gradovima Federacije, a centralni protest održati u Sarajevu, ako odgovorni hitno ne uspostave dom za maloljetne počinioce krivičnih djela.

Kao lokaciju za takvu ustanovu roditelji predlažu bivše vojne kasarne i napominju da bi država ujedno uštedjela novac za održavanje i čuvanje tih objekata.

Udruženje napominje da i posljednji zločin u Sarajevu u kojem je ubijen Amar Mistrić potvrđuje da maloljetne prijestupnike treba odmah staviti pod nadzor i prevaspitavati ih blagovremeno. U protivnom, roditelji će se pitati ko je sljedeći na meti prijestupnika i čija će majka zaplakati.

"Gospodo funkcioneri, vašu inertnost i uspavanost kad je u pitanju otvaranje doma za maloljetnike plaćamo životima naše djece.

Kada maloljetni prijestupnici, odnosno izvršioci teških krivičnih djela ne bivaju prevaspitavani u vaspitno-popravnim ustanovama, onda ti isti maloljetnici u momentu kad postanu punoljetni postaju iskusni kriminalci koji čine teška krivična djela i velika su prijetnja građanima BiH", navedeno je u saopćenju za javnost u kojem se udruženje roditelja maloljetne djece obraća institucijama države BiH.

Roditelji strahuju od realne opasnosti da bi se maloljetničke grupe prijestupnika mogle udruživati u organizovane kriminalne grupe koje čine teška krivična djela.

"Roditelji Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću gledaju kako nadležne institucije ove države i funkcioneri hladnokrvno posmatraju problem maloljetničke delinkvencije koja sve više ugrožava živote građana BiH.

Reagujmo dok se nešto ne dogodi. Kad se dogodi zločin, onda je kasno", upozoravaju roditelji maloljetnika.