BiH
0

Indonezija: U strahu od cunamija pet srčanih udara i jedna smrt

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Jaki potresi koji su pogodili sjevernu Indoneziju izazvali su strah od razornog cunamija poput onog prije osam godina i uzrokovali pet srčanih udara i jednu smrt, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

Nije bilo više prijavljenih smrtnih slučajeva poslije dva jaka potresa od 8,6 i 8, 2 stepena Richtera koji su u srijedu pogodili indonežansku pokrajinu Aceh na ostvru Sumatri, mada je nekoliko osoba povrijeđeno, dok su pokušavali da pobjegnu u više dijelove ostrva, prenosi AP.

Pričinjena materijalna šteta je mala, a od velikog razornog talasa, kao pratioca podvodnih potresa u Indijskom okeanu, nije bilo ništa ni slično onome prije osam godina kada je vodeni zid pokrenut u Indijskom okeanu usmrtio 220.000 osoba, od kojih 170.000 u pokrajni Aceh, dodaje Reuters.

U srijedu je registrovan cunami visine do 80 cantimentara koji je zapljusnuo obale Indonezije i Tajlanda, pa su američki seizmolozi ukinuli upozoravanje na cunami četiri sata pošto je uvedeno, jer su potresi generisali "samo male talase i nigdje nije bio ni blizu skale katastrofe", poput one 2004. godine koji je pogodio Indoneziju ili Japan prošle godine.