Grad Sarajevo
0

Indonezija namjerava otvoriti ambasadu u Sarajevu

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas otpravnika poslova Republike Indonezije u BiH Sutadija Hadiwiyotoja s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje između dviju prijateljskih zemalja koje vežu historijske veze preko Pokreta nesvrstanih, saopćeno je iz Gradske uprave.

"Politički i prijateljski odnosi naših dviju zemalja su na visokom nivou, ali bi ih trebali pratiti i ekonomski. Bosna i Hercegovina raspolaže potencijalima i resursima koji su komplementarni indonezijskim, a i pogodno je tlo za investiranje“, istaknuo je Behmen.

Dodao je da vjeruje da će potpisivanjem sporazuma o investicijama i sporazuma o sprječavanju dvostrukog oporezivanja, koji su u proceduri, ojačati ekonomski odnosi između BiH i Indonezije.

Gradonačelnik Behmen je izrazio zadovoljstvo što Indonezija namjerava otvoriti ambasadu u Sarajevu, o čemu je razgovarao s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Indonezije tokom njene posjete u julu ove godine našem gradu.

On je iskazao spremnost Grada Sarajeva da pomogne u pronalaženju adekvatne lokacije da bi ambasada Indonezije što prije profunkcionirala u Sarajevu.

"Otpravnik poslova Hadiwiyoto zahvalio je gradskoj administraciji za pomoć te naglasio da bi se otvaranjem ambasade stekli uvjeti za intenziviranje saradnje u svim sferama života između dvije zemlje, pogotovo u ekonomskoj oblasti, dolaskom delegacija biznismena i privrednika iz Indonezije", navodi se.