DNZBiH
0

Indolentnost vladajućih stranaka spram SAA

FENA
Demokratska narodna zajednica BiH, u povodu najavljenog sastanka lidera šest vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini, želi pažnju javnosti skrenuti na indolentni odnos vladajućih stranaka spram obaveza koje pred BiH stoje u smislu ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ova stranka je zabrinuta sporošću kojom vladajuće stranke reagiraju kada je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Sporazuma. Sama činjenica da sastanka lidera vladajućih stranaka nije bilo gotovo pola godine dovoljno govori o njihovoj spremnosti i opredijeljenosti za iznalaženje rješenja za brojna goruća politička pitanja u BiH.

"Očekujemo da se pojačaju aktivnosti na ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno kada je u pitanju posao oko ispunjavanja uvjeta za ukidanje viznog režima za građane BiH koji su, protiv svoje volje, izolirani i uskraćeni za osnovna ljudska prava, te posebno o pitanjima statusa državne imovine izvan BiH", navodi se u saopćenju DNZ-a.

Ova stranka smatra da vladajuća garnitura u BiH još nije svjesna šta je zapravo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da je to ugovorni odnos, da BiH ima obaveze koje proističu iz tog ugovornog odnosa i da više nema povratka s evropskog puta za BiH. Čim prije postanu svjesni te činjenice, prije će doći i do normalizacije odnosa u BiH i značajnijeg napretka na putu naše zemlje ka porodici modernih, razvijenih evropskih zemalja, saopćeno je iz DNZ-a.