{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indira Smajlović: Nezaposleni imaju ustavno pravo na zdravstveno osiguranje

23.12.2014. u 14:55
27
49
Indira Smajlović: Nezaposleni imaju ustavno pravo na zdravstveno osiguranje
27
Indira Smajlović: Nezaposleni imaju ustavno pravo na zdravstveno osiguranje
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nakon što je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo zbog prijetnji protestima obustavila skidanje sa biroa nezaposlenih osoba koje imaju mjesečna primanja veća od 208 KM po ugovoru o djelu, nezaposleni ponovo imaju mogućnost da se prijave na evidenciju, pa čak i da ostvare zdravstveno osiguranje.
Međutim, uprkos tome, nezaposleni neće imati pravno na zdravstveno osiguranje.

"To nezaposlenima ne znači mnogo, osim što će biti ponovo u utrci na tržištu rada, odnosno na raspolaganju poslodavcima koji radnike uzimaju sa evidencije za zapošljavanje", kazala je Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium.

Smajlović kaže i kako ipak svi nezaposleni imaju pravo na zdravstveno osiguranje i ono im je garantirano Ustavom. Prema tome, vladajuće strukture moraju iznaći rješenje za ovaj problem.

"Nezaposleni mogu ostvariti zdravstveno osiguranje tako da se prijave u nadležne Službe za socijalni rad. Međutim, ja i nisam za takvo rješenje, jer samim tim svi nezaposleni postaju socijalni slučajevi", kazala je Smajlović.

Prema njenim riječima, to nije rješenje na problem nezaposlenih, te će ovo udruženje i dalje insistirati na izmjeni Zakona prema kojem se nezaposlenim ne smatraju osobe koje imaju mjesečna primanja veća od 208 KM.

"U našem prijedlogu ćemo tražiti da se nezaposlenim smatra onaj ko ostvari prihod veći od prosječne mjesečne plate, mislimo da je to realno", kazala je Smajlović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: