{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Incko nije kompetentan da tumači islam'

S
29.8.2009. u 14:22
0
27
'Incko nije kompetentan da tumači islam'
0
'Incko nije kompetentan da tumači islam'
Rijaset Islamske zajednice u BiH kritikovao je stavove visokog predstavnika Valentina Incka o islamu iznesene u časopisu "Svjetlo riječi", ističući da on nije kompetentan, niti ima nadležnosti da muslimanima tumači propise islama, islamsku doktrinu i tradiciju.
U saopštenju objavljenom povodom, kako je navedeno, Inckovih stavova u vezi sa širenjem radikalnog islama, muslimanima koji nisu ostali u svojoj tradiciji, te da je /bivši predsjednik RS Radovan/ Karadžić bio najveći prijatelj islama, iznesenih u časopisu "Svjetlo riječi", Rijaset tvrdi da Inckovi takvi namjerni ili nenamjerni izleti samo nanose štetu bosanskim muslimanima.

Rijaset pita da li je to poruka da visoki predstavnik, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH, treba bosanskim muslimanima ubuduće da bude i visoki tumač ili specijalni tumač islama.

Islamska zajednica u BiH pita da li "ti diplomati imaju važnijih poslova od bavljenja islamom i njegovim tumačenjem", ističući da bosanski muslimani imaju svoju "ulemu", muftije i svoju dokazanu tradiciju učenja, življenja i tumačenja islama.

Rijaset pita zašto se i sa kakvim moralnim pravom, kako je navedeno, miroljubivim Bošnjacima nameće teorija o islamskom radikalizmu, zašto se Bošnjaci permanentno moraju pravdati zbog svoje vjere i zašto im se moraju stalno držati predavanja o njihovoj vjeri.

Islamska zajednica, navodi se u tekstu, sugeriše visokom predstavniku da "bosanske muslimane poštedi tumačenja prijateljstva Karadžića prema islamu i muslimanima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: