BiH
54

Incident u Mediacentru: Upali na prezentaciju i govorili učesnicima da nisu normalni

Klix.ba
U Mediacentru Sarajevo danas je grupa od pet mladića upala na prezentaciju projekta Participate 2015. i nasilno pokušala da prekine ovaj događaj.

"Fondacija OneWorld Platform for Southeast Europe (OWPSEE) i LGBTIQA Udruženje Okvir su danas u Mediacentru Sarajevo predstavili sedam digitalnih (ličnih) priča i participatorne video uratke ‘Queer Re:act’ i ‘S ljubavlju, vaša djeca’ u okviru projekta Partcipate 2015. Na žalost, na pola prezentacije upala je grupa od pet maloljetnih osoba, koje su pokušale nasilno da prekinu događaj, uz psovke i provokacije. Napustili su prostorije prije nego što je došla policija kojoj je prijavljen incident", piše portal diskriminacija.ba.

Jedan od mladića koji su prekinuli prezentaciju je govorio da "ovo nije grad tolerancije, već grad normalnih ljudi, a vi niste normalni! Ovo vam je zadnji put, zadnje što ste organizovali, ovo je zadnji put da ćemo mirno završiti, ja vam kažem!".

Nakon ovog nasilnog ispada koji se desio na prezentaciji digitalnih priča, aktivisti i aktivistice pozivaju sve ljude u Bosni i Hercegovini da se zapitaju u kolikoj je mjeri nasilje odgovor, koje mehanizme koristimo da suzbijemo nasilje i da se edukujemo dalje o prevencijama nasilja.

"Cijela LGBTQA zajednica u BiH na sve moguće načine pokušava da pronađe afirmativne metode građenja zajedništva, koje nisu zasnovane na ovakvim praksama podjele nasilja, stigmatiziranja, brisanja, ućutkivanja. Ovo što se danas desilo zapravo je dokaz da mi izlazimo vani, ne bojimo se, stojimo zajedno i nudimo ono što najbolje radimo. A to je stvaranje ljubavi i istina", navode aktivisti i aktivistice za portal diskriminacija.ba uz poruku da se u svim zemljama Balkana, bez obzira kakva je situacija, sve više ljudi odlučuje se da se bori za svoja prava, i to će svakako donijeti pozitivne promjene.

Audo snimak incidenta na prezentaciju digitalnih priča OKVIR-a i OneWorld SEE poslušajte ovdje.