{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inat Armije RBiH kroz objektiv AFP-a: Fotografije otpora koje su obišle svijet

15.4.2015. u 16:30
1.378
285
Inat Armije RBiH kroz objektiv AFP-a: Fotografije otpora koje su obišle svijet
1.378
Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je pod izuzetno teškim uslovima kojima su svjedočile i strane novinske agencije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U vrijeme kada je Bosna i Hercegovina, tj. njen najveći dio teritorije, bila okupirana od Jugoslavenske armije – na malom slobodnom području ujedinjene su raznolike vojne formacije, one legalne i one osnovane kao protekcija kvartova i ulica, stvorivši tako jedinstvenu vojsku koja je vremenom postala velika prijetnja za plan agresorskih vojski.

Petnaestog aprila 1992. godine formirana je jedina međunarodno priznata vojna sila na teritoriji naše zemlje – Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Njenom stasanju svjedočile su agencije kao što je France-Presse čiji su fotografi i fotoreporteri u svijet slali sliku mlade armije i bosanskohercegovačkog otpora u liku mladića u tenama i farmerkama.

Georges Gobet, Mike Persson, Christophe Simon, Pascal Guyot i Andre Durand samo su neki od fotografa koji su ovjekovječili inat i borbu bosanskog čovjeka koji se nije nadao da će 1992. biti godina rovova, razbijenih prozora, izgorjelih stanova, uništenih života i slave koja će pale borce pratiti u vječnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: