BiH
0

INA i MOL kupuju Energopetrol?

NINA
Mađarski MOL i zagrebačka INA zajedno će krenuti u utrku da postanu strateški partneri Energopetrolu nakon čega možda od Vlade FBiH preuzmu i većinsko vlasništvo u toj kompaniji, piše današnji Dnevni list.

Naime, nakon što su predstavnici INA-e prije dvije sedmice u razgovoru s dužnosnicima Federacije BiH javno iskazali želju da postanu Energopetrolov strateški partner, mađarski MOL je poslao pismo Upravi INA-e u kojem ih je podsjetio na dogovor da u akvizicijama na području novonastalih država bivše Jugoslavije nastupaju zajedno, a ne kao konkurenti.

Nakon toga su uprave tih dvaju poduzeća odlučile predati zajedničku ponudu Vladi Federacije za strateškog partnera Energopetrolu.

Prema riječima federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Izeta Žigića, sve ponude idu na adresu Federalne agencije za privatizaciju te se mora pričekati još nekoliko dana nakon roka koji je bio 26. novembra da bi se dobio uvid u broj prijavljenih kompanija.

Žigić je kazao kako se u slučaju Energopetrola ne radi o prodaji te firme, odnosno privatizaciji, nego o pronalaženju strateškog partnera koji će omogućiti njeno saniranje, a time i daljnji razvoj i rast, te naglasio kako je Federacija BiH, koja je vlasnik 67 posto Energopetrola, zainteresirana za prodaju 51 posto te firme.

Žigić je naglasio da onaj ko uđe u Energopetrol dobiva prednost i blagu monopolsku poziciju na bh. tržištu. Postupak odabira partnera, najavljeno je, trebao bi se završiti 20. marta sljedeće godine.