BiH
79

In memoriam: Senad Malohodžić

Klix.ba
Jučer je u Sarajevu u 80. godini života preminuo Senad Malohodžić. Po struci je bio inžinjer agronomije, po vokaciji novinar, a po opredjeljenju humanista.

Svoj radni vijek proveo je kao novinar i urednik na Televiziji Bosne i Hercegovine. Autor je više od trideset knjiga iz raznih oblasti života.

Novinarsku karijeru počeo je još sa 16 godina pišući za Slobodnu Dalmaciju.

Kao novinar i publicista stekao je visoki ugled među kolegama u svim zemljama bivše Jugoslavije i za života postao jedna vrsta legende.

Njegove visoko profesionalne radio i TV emisije kao sto su Zelena panorama, Zlatna dolina, Kako preživjeti i mnoge druge, te briljantno pisani članci koji su educirali milione slušatelja, gledatelja i čitatelja njegujući izvorne vrednote krajeva koje je snimao (jezik, kulturu, običaje, povijest i tradiciju)”.

Dobitnik je visokog humanističkog priznanja koje dodjeljuje Internacionalna liga humanista, Zlatne povelje "Linus Pauling”, za 50 godina rada i stvaralaštva, ponajviše za novinarski rad iz oblasti agrarne privrede.

Senada Malohodžića starije generacije će, između ostalog, najviše pamtiti po legendarnoj emisiji Znanje imanje koja se emitovala na prostoru cijele bivše Jugoslavije.