BiH
0

Imunizacija romske djece u deset romskih zajednica u FBiH

FENA
U okviru Projekta "Poboljšanje ostvarivanja ljudskih prava romskih manjina u BiH", započinje kampanja imunizacije romske djece koja će biti provedena u deset romskih zajednica na području Federacije BiH.

Projekt finansira Evropska komisija i World Visions, a imunizacija romske djece je dio aktivnosti koje World Visions provodi u suradnji s Vijećem Roma.

Kampanja imunizacije romske djece provodi se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a cilj je podizanje svijesti roditelja o važnosti imunizacije djece. Štampani su i promotivni materijali koji će biti distribuirani u romske zajednice u vezi s tim.

Sudionica Projekta i članica Vijeća Roma Indira Bajramović kazala je danas novinarima da će kampanja dobro doći romskim obiteljima koje zbog raznih razloga dosad nisu vakcinisale svoju djecu. Kampanja bi trebalo da traje do septembra, a Bajramović je važnom označila činjenicu da će s mobilnim timovima raditi i Romi.

Povodom poketanja kampanje danas je glavni federalni epidemiolog prof.dr. Zlatko Puvačić u Sarajevu održao predavanje za koordinatore u romskim zajednicama, a cilj je bio da dobiju potrebne informacije o imunizaciji, kao i da se olakša terenski rad zdravstvenih ekipa u romskim zajednicama.

Kampanja imunizacije djece u romskim zajednicama provodi se u okviru evropske sedmice imunizacije koja počinje danas, a akcent je stavljen na pitanje vakcinacije djece u romskim zajednicama.

Prema statističkim podacima u BiH ima oko 76.000 Roma. Međutim, pretpostavlja se da ih ima oko 100.000 od čega ih oko 70 posto živi u FBiH.