Ptičja perspektiva
106

Impresivni snimci Termoelektrane Kakanj i drugog najvišeg objekta u BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Termoelektrana Kakanj je jedna od najvećih termoelektrana u Bosni i Hercegovini, a njen dimnjak visok je čak 300 metara, što ga čini drugim najvišim izgrađenim objektom u BiH.

Termoelektrana Kakanj smještena je u blizini grada Kaknja, u središnjoj Bosni, i ima snagu od 450 MW. Ova elektrana igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini, a donosimo vam impresivne snimke dronom napravljene danas koje prikazuju ovaj ogroman industrijski kompleks.

Snimci prikazuju panoramski prikaz cijelog postrojenja. U našoj galeriji pogledajte cijeli kompleks, uključujući dimnjake, hladnjake, sisteme za pročišćavanje zraka i otpadnih voda, kao i razne druge dijelove postrojenja. Snimak također prikazuje okolni krajolik, što daje dobar uvid u mjesto na kojem se termoelektrana nalazi, pored rijeke Bosne i autoputa A1 na Koridoru 5C.

Dimnjak termoelektrane u Kaknju sa 300 metara visine drugi je najviši izgrađeni objekat u BiH poslije dimnjaka u Ugljeviku u tamošnjoj termoelektrani, koji je izgrađen 1985. godine i visok je 310 metara.

Izgradnja Termoelektane Kakanj je vršena etapno, u periodu od 1947. do 1988. godine, a proizvodnja električne energije povećavala se sukcesivnim puštanjem u pogon.

Termoelektrane, službeno najveći zagađivači zraka u državi, emitiraju od 65 do 90 posto svih emisija SO2, NOx i CO2 u atmosferu. Iako su implementirane neke ekološke mjere, kao što je smanjenje emisije prašine i emisija NOx (te vrijednosti su u skladu sa važećim zakonima EU), emisijama sumpor dioksida se do sada nije ozbiljnije bavilo.

Termoelektrana Kakanj i dalje ostaje jedan od glavnih zagađivača zraka u državi i nadalje njen utjecaj se proteže izvan državnih granica na susjedne zemlje.