{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Implementirano 32,62 posto reformskih mjera

F
1.2.2009. u 14:10
0
0
Implementirano 32,62 posto reformskih mjera
0
Implementirano 32,62 posto reformskih mjera
Institucije uprave u BiH su do kraja 2008. ispunile 32,62 posto mjera Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH.
Godišnji izvještaj o napretku praćenja provedbe Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave, koji je upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje zajedno sa Godišnjim izvještajem o radu Ureda koordinatora za reformu javne uprave, bilježi da je napredak u implementaciji mjera iz tog akcionog plana po reformskim oblastima u odnosu na Godišnji izvještaj 2007. veći za 14,19 posto.

Najveći napredak u implementaciji u odnosu na 2007. godinu zabilježen je u reformskoj oblasti "Upravljanje ljudskim potencijalima" i iznosi 16,47 posto, dok je najmanji u oblasti "Institucionalna komunikacija" 12,19 posto.

U oblasti "Izrada politika i koordinacijski kapaciteti" procenat implementacije je veći za 15,05; u oblasti "Upravni postupak" 14,23, u oblasti "Javne finansije" 13,85 i u oblasti "Informacijske tehnologije" 13,33 posto.

Progres u provedbi reformskih mjera prati se putem tzv. indikatora progresa (OVI) koje je za ovu namjenu razvio Ured koordinatora, a koji predstavljaju mjerljive parametre pomoću koji se prati i procjenjuje implementacija konkretne reformske mjere.

U 2008. godini postao je operativan i Fond za reformu javne uprave. Ambasada Kraljevine Holandije i Agencije za međunarodni razvoj i saradnju Švedske (Sida) su izvršile prve uplate na račun Fonda.

Odjeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za međunarodni razvoj (DfID) je za realizaciju reformske mjere "Jačanja centralnih kapaciteta Vijeća ministara BiH i vlada" odobrilo dodatnih 750.000 GBP u Fond.

Fond za reformu javne uprave u prošloj godini je odborio 11 projekata za provedbu reformskih mjera iz Akcionog plana 1, za koje je rezervirano ukupno 7.183.112,12 KM. Odobreni projekti uključuju sva četiri upravna nivoa (Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS i Vladu Brčko distrikta BiH).

Nivo i kvalitet saradnje Ureda koordinatora sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko distrikta BiH, te institucija BiH je unaprijeđen, ali poteškoća i dalje ima. Najveće su u nedovoljnom informiranju i neuključenju Ureda u aktivnosti izmjene zakonskih i podzakonskih akata, kojima se neposredno utječe na ispunjenje dogovorenih reformskih mjera.

Druga poteškoća ogleda se u neblagovremenom pružanju informacija potrebnih za praćenje i izvještavanje o reformskih procesima.

Politička koordinacija utvrđena Zajedničkom platformom o načinu i mehanizmima provedbe Akcionog plana 1 Strategije RJU je u 2008. bila nedovoljna.

Koordinacijski odbor za ekonomski razvoj i evropske integracije nije u 2008. razmatrao provedbu Strategije RJU u BiH.

Iako je u reformi javne uprave zabilježen napredak, što je u Izvještaju o napretku za 2008. godinu zabilježila i Europska komisija, Ured koordinatora dijeli njeno mišljenje da su „potrebna znatna daljnja nastojanja ka stvaranju efikasne, profesionalne, stabilne, odgovorne i transparentne državne službe na svim nivoima vlasti“, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: