Pet do deset posto
128

Implementacija Zakona o PIO-u: Od 5. aprila veće penzije za 108.239 penzionera u FBiH

Piše: A. B.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Federalni premijer Fadil Novalić održao je danas sastanak s direktorom Federalnog Zavoda MIO/PIO Zijadom Krnjićem. Tema je bila implementacija Zakona o PIO-u čija je primjena počela prvog marta ove godine. Razgovarano je o prednostima koje ovaj Zakon donosi, a konstatovano je i da će od 5. aprila 108.239 penzionera dobiti povećanje penzije za pet do deset posto.

Novalić je istakao da će novim Zakonom o PIO-u svima koji su otišli u penziju do 31. jula 1998. godine penzije biti povećane za deset posto, a pet posto onima koji su se penzonisali od 1998. do 31.12.2007. godine. Tako će 54.785 penzionera dobiti povećanje od deset posto i 53.454 njih pet posto. Na to će do kraja godine biti utrošeno 34 miliona i 969 hiljada KM.

"Predviđen je i bodovni sistem, a riječ je o ekonomskom sistemu određivanja penzija. Bod je posljedica toga koliku ste platu imali u odnosu na prosječnu federalnu tako da svako sam može izračunati kolika će mu biti penzija. On je apsolutno pravedan zato što bodovanje isključivo određuje visina plate, odnosno uplate i dužina boravka u radnom odnosu određuje broj bodova", istakao je Novalić.

Rekao je kako je riječ o jednom od najvažnijih zakona iz socijalne oblasti.

"Moram izraziti zahvalnost udruženjima penzionera koji su učestvovali u tom procesu i bili su najtvrđi pregovarači bilo je jako puno ljutnje, trauma i frustracija, ali se pokazalo da su nas takvim pristupom na određeni način natjerali da napravimo Zakon koji je veoma pravedan ekonomski i ovo je Zakon za narednih 20-30 godina", kazao je Novalić.

Dodao je da su ranija zakonska rješenja stvarala konfuziju u penzionom sistemu, ali da je donošenjem ovog Zakona zavladao mir i spriječena je opasnost za socijalni bunt u društvu.

"Prednosti ovog zakona su prije svega stabilnost penzionog fonda, odnosno, isplate penzija i taj detalj smo riješili tako što smo penzioni sistem uvukli u budžet, odnosno, na trezor. S tim država praktično postaje skrbnik, dakle vodit će brigu o isplati, ali i o uplati poreza i doprinosa. Do sada je to bio Fond koji je funkcionisao na osnovu člana 51. Funkcionisao je na principu koliko se skupi toliko se i dijeli, pa čak ni to nije poštovano jer inače ne bi došli u deficit", istakao je federalni premijer.

Novalić je rekao da je sada briga Federacije da penzioneri na vrijeme dobijaju penzije, kao i sva povećanja, bez obzira da li je to u mogućnostima budžeta.

"Stavljat ćemo penzionere u prvi naplatni red, ali treba nam neko vrijeme da tu tehniku uspostavimo u Ministarstvu finansija. Drugo važno pitanje je pokušaj ispravke nekih anomalija i deformacija u prethodnim zakonskim rješenjima i vidjelo se da su apsolutno loše prošli oni koji su penzionisani do 1998. godine i nešto lošije iza njih oni koji su do 2008.", naveo je Novalić.

Naveo je i to da je sada u penzionom sistemu "otvoreno više vrata" i da više članova obrađuje načine koji određuju kako se može povećati penzija, a rezultat toga je da gornje penzije ne mogu rasti sve dok najniža penzija ne dođe u odnos jedan naprema pet.

“A to znači da će najniža penzija iznositi 435 KM, a sada je ona 326 KM. Sve do tada najviše penzije će stajati i mislim da je to pravedno. Također Vlada FBiH sada u skladu s ekonomskim mogućnostima može odlučiti da interventno poveća najnižu penziju i da kaže da ona više nije 326 KM nego 340 KM”, pojasnio je Novalić.

Novalić je rekao da su prema novom zakonu otvorena dva modela povećanja penzija.

"Jedan je vezan za povećanje plata za one koji će penziju primati po bodovnom sistemu u Federaciji, a drugi je usaglašavanje penzije u skladu sa rastom BDP-a, to je 50 posto i indeksom rasta potrošačkih cijena to je onaj čuveni koeficijent CPI. Više nema dramatike ulaska u penzioni sistem jer je sad predviđeno da se nakon 60,5 godina dobrovoljno može otići u prijevremenu penziju, ali se to na određeni način kažnjava sa 16 posto manjom penzijom, a ako u penziju ode četiri godine poslije ona će biti osam posto veća”, kazao je Novalić.

Naveo je da to znači da će starija populacija biti prinuđena da što duže ostaje u radnom odnosu te da već u podjedinim gradovima u Federaciji postoji problem s radnom snagom.

Direktor Federalnog Zavoda MIO/PIO, Zijad Krnjić je naveo kako je već od 2. marta povećan broj zahtjeva za penzije.

"To su najviše tražile dvije kategorije koje do sada nisu imale pravo na penziju, a riječ je o suprugama šehida i poginulih boraca te osobama koje imaju 15 godina staža i 65 godina života. Bitno je napomenuti da će se penzije i dalje isplaćivati svakog petog u mjesecu", zaključio je Krnjić.