Slučaj "Finci-Sejdić"
0

Implementacija presude i dalje prioritet Vijeća nacionalnih manjina

FENA
Nedžad Jusić
Nedžad Jusić
Implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Finci-Sejdić" bit će prioritet u radu Vijeća nacionalnih manjina i u narednom periodu, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća Nedžad Jusić.

Vijeće nacionalnih manjina održalo je danas sjednicu na kojoj je razmatran izvještaj o njegovom radu u proteklom periodu, a Jusić kaže da, s obzirom na to da je Vijeće formirano u skladu sa Zakonom o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina, ono u svojoj nadležnosti ima davanje sugestija, prijedloga i mišljenja Parlamentarnoj skupštini BiH o svim pitanjima koja se tiču nacionalnih manjina.

U sklopu redovnih sjednica Vijeće je razmatralo brojne teme, a Jusić je istaknuo rad na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci-Sejdić", odnosno izradu i upućivanje amandmana na Ustav BiH u skladu s ovom presudom.

Održano je niz seminara, treninga i okruglih stolova u vezi s tom temom s predstavnicima nacionalnih manjina i ekspertima, što je rezultiralo izradom amandmana na Ustav BiH koji su upućeni radnoj grupi koju je formiralo Vijeće ministara BiH sa zadatkom da uskladi presudu Evropskog suda za ljudska prava s Ustavom BiH.

Nažalost, radna grupa se nakon dva-tri sastanka raspala i nije raspravljala o ovim amandmanima.

"I u narednm periodu će nam prioritet biti implementacija presude Evropskog suda da bi nacionalne manjine bile priznate u Ustavu BiH, odnosno nacionalne manjine traže da imaju svoj klub u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Jusić.

Istakao je da Vijeće podržava amandmane koji su prvobitno upućeni radnoj grupi Vijeća ministara a kada se formira nova radna grupa ili neko drugo validno tijelo, Vijeće će ove amandmane uputiti i toj radnoj grupi.