Sukcesija
84

Imovina SFRJ: Srbija konačno platila BiH za objekat ambasade u Ankari

A.D.
Ambasada u Ankari
Ambasada u Ankari
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da je na posljednjem sastanku o raspodjeli imovine SFRJ - Srbiji pripala tri objekta u Frankfurtu, Ženevi i rezidencija u Harareu.

Odalović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine SFRJ (Andeks B Sporazum o pitanjima sukcesije) održan je početkom mjeseca u Beogradu. On navodi da je izvršena podjela objekata u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine i u Atini između Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i da je podijeljen objekat u Braziliji.

"Izvršili smo podjelu u Ankari, razdužili obaveze prema BiH i sredili jedan od najljepših objekata u našoj diplomatskoj mreži", rekao je Odalović. On je rekao da bi naredni sastanak trebalo da bude održan u Sarajevu.

Treba naglasiti da BiH od Srbije duže tražila konačno rješavanje statusa zgrade koju je Srbija koristila za potrebe svoje ambasade u Ankari, a koja je još 2011. dodijeljena BiH.

Inače, Srbija je nije željela ustupiti BiH jer je smatrala dijelom svog povijesnog nasljeđa s obzirom da predstavlja repliku beogradskog Bijelog dvora, a sada je konačno završena prodaja, a Srbija je platila svoje obaveze.

Prema ranijim informacijama, Srbija je Bosni i Hercegovini bila dužna isplatiti više od 550.000 dolara zbog njenog korištenja ambasade bivše SFRJ u Ankari, a koja je u međuvremenu pripala našoj zemlji.