Najviše muškaraca
14

Imigracioni centar u Lukavici popunjen od septembra, trenutno u njemu boravi 78 osoba

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog velikog priliva imigranta u Bosnu u Hercegovinu, kapaciteti u Imigracionom centru u Lukavici su u gornjim granicama popunjenosti. Iz Službe za poslove sa stranicma za Klix.ba su kazali da je od septembra prošle godine popunjeno od 90 do 95 posto kapaciteta.

Ova ustanova, specijalizirana za prihvat i smještaj oosba kojima je odlukom nadležnog organa u BiH određena mjera stavljanja pod nadzor, otvorena je u julu 2008. godine s kapacitetom od 25 kreveta u muškom i 15 kreveta u ženskom paviljonu. Godinu dana kasnije počeo je raditi novi objekt s kapacitetom od 80 kreveta, a 2011. godine privremeni muški odjel preuređen je u dva porodična apartmana za smještaj porodica s djecom. Trenutno Imigracioni centar raspolaže kapacitetom od 80 kreveta u muškom paviljonu, 12 kreveta u ženskom paviljonu i dva porodična apartmana

Međutim, porodice i djeca u ovom centru su rijetkost, uglavnom su smješteni muškarci.

"U Imigracionom centru trenutno je smješteno 78 korisnika, od tog broja 75 je muškaraca i tri su žene. Nema djece i nema porodica", kazali su nam iz Službe za poslove sa strancima.

Ističu da imigranti najčešće dolaze iz Alžira, Maroka, Afganistana i Pakistana, a na područje BiH ilegalno najčešće ulaze iz Crne Gore i Srbije. Uglavnom dolaze u grupama, a Bosna i Hercegovina za većinu njih je samo prolazna stanica na putu do neke od evropskih zemalja o kojima sanjaju.

"Shodno zakonskim propisima, osobe koje ilegalno ulaze u BiH stavljaju se pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima ili ako iskažu namjeru za azil u BiH sprovode se u Azilantski centar koji je u nadležnosti Ministrstva sigurnosti, Sektora za azil. Za smještaj ranjive kategorije ilegalnih migranata osiguran je smještaj u specijalizovanoj ustanovi za prihvat s kojom Služba ima potpisan ugovor o saradnji pri smještaju ovih osoba", navode iz Službe za poslove sa strancima.

Na vrijeme zadržavanja u Centru najviše utječe utvrđivanje identiteta korisnika, s obzirom na to da veliki broj osoba dolazi bez identifikacionih dokumenata, a situaciju dodatno otežava izjava o identitetu. Ukoliko je ona lažna, što je najčešće slučaj, to dodatno produžava vrijeme boravka u centru. Ukoliko pak korisnik u toku boravka u centru podnese zahtjev za azil, onemogućava mu se povratak u domovinu, a to također produžava boravak u centru.

Prema podacima Granične policije BiH, u 2016. godini zabilježeno je nešto više od 100 imigranata, a 2017. ta se brojka povećala na 754. Za mjesec i deset dana ove godine broj ilegalnih migranata već je dostigao 458 i očekuje se bi u prva dva mjeseca ove godine mogla biti dosegnuta brojka ilegalnih imigranata iz kompletne 2017. godine.