Asim Mujkić
0

"Imidž BiH u svijetu je porazan i katastrofalan"

FENA
U organizaciji Udruženja politologa iz Sarajeva i Fondacije Fiedrich Ebert na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je održan četvrti okrugli sto o imidžu BiH "Imidž BiH : Kultura, sport, turizam...".

Uvodničar skupa, prof. dr. Asim Mujkić istakao je da je cilj ovih okruglih stolova animiranje studenata i ljudi koji se bave imidžom BiH na pojačane aktivnosti u ovoj sferi.

"Činjenica je da političare ovo ne interesira, odnosno, interesira ih u onom omjeru u kojem to mogu iskoristiti za stjecanje pozicija moći. Smatramo da se to njihovo promišljanje ne može promijeniti i da je daleko veća snaga u budućim generacijama i ovim studentima", kazao je Mujkić.

Djelovanje političara je, dodao je, isključivo prema unutra, prema vlastitoj etničkoj grupi.

"S obzirom na dominaciju naracije koja se temelji na pripadnosti određenoj etničkoj skupini, imidž BiH u svijetu je porazan i katastrofalan. Došli smo do toga da se etnički reduciramo i kada je u pitanju kultura, sport i turizam", objasnio je Mujkić.

Tako, već godinama, govorimo o etničko srpskoj ili etničko bošnjačkoj književnosti. Etnonacionalistički pristup prožeo je svaku poru bh. društva, dodao je Mujkić.

Na loš imidž BiH utječe nekoliko komponenti, ali prvenstveno nepodobne izjave pojedinih političara, smatra direktor Fondacije Friedrich Ebert Helmut Kurth.

"Nekada je bolje da ništa ne govore. S druge strane, BiH je zemlja u razvoju i gradnja pozitivnog imidža teče polako. Ne pomažu nam ni stalni pritisci sa strane da nešto moramo brzo i odmah uraditi. Mi moramo sami odrediti brzinu kojom ćemo rješavati stvari i provoditi procese", objasnio je Kurth.

Predavači na okruglom stolu su, pored Kurtha, bili i Nazif Hasanbegović, Safet Kapo te Faruk Čaluk. Moderator okruglih stolova je Adnan Rondić.