BiH
0

"Imidž BiH i kako ga unaprijediti"

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Fondacija Fridrih Ebert inicijatori su i organizatori diplomatskog foruma "Imidž Bosne i Hercegovine i kako ga unaprijediti" u čijem će okviru biti upriličeno više skupova posvećenih analizi različitih aspekata koji mogu doprinijeti poboljšanju stanja na ovom planu.

Kako je planirano, prvo savjetovanje iz tog ciklusa o temi "Opšta pitanja imidža BiH - faktori i nosioci" bit će održano 29. marta u Sarajevu u prisustvu bh. zvaničnika i dužnosnika različitih institucija, te predstavnika nevladinog sektora BiH i međunarodne zajednice.

Direktor Fondacije Fridrih Ebert - Ureda za BiH Michael Weichart izjavio je danas kako proces proširenja Evropske unije (EU) podrazumijeva mnogo više dijaloga s ciljem stvaranja pozitivne atmosfere i boljeg razumijevanja između zemalja-članica EU i zemalja koje pretenduju na članstvo u toj asocijaciji.

Govoreći u svojstvu gosta na pres-konferenciji upriličenoj u MVPBiH, Weichart se posebno fokusirao na vrijednosti i postignuća koji mogu poboljšati imidž BiH, potcrtavši kako je neophodno učiniti dodatni napor na prevazilaženju slike o BiH kao konfliktnoj zemlji.

U tom kontekstu, podsjetio je na činjenicu kako BiH baštini dugu tradiciju koegzistencije različitih kultura i svjetonazora, što, kako je ocijenio, može doprinijeti debati i procesu razumijevanja unutar EU i na globalnom planu uopće.

Šef Odsjeka za analizu i planiranje MVPBiH Sabit Subašić kazao je kako su konsultacije s DKP mrežom BiH u svijetu pokazale kako je imidž BiH u inostranstvu lošiji od objektivnog stanja u zemlji, te da nerijetko asocira na rat i konflikte.

Stoga je neophodno poduzeti odgovarajuće korake u različitim sferama kako bi se otvorila debata o tome kako poboljšati sliku koja se o BiH stvara u svijetu, a s obzirom na činjenicu da je percepcija stranaca o BiH često pozitivnija od percepcije njenih građana.

Konstatirano je kako bi diplomatski forum posvećen imidžu BiH trebao rezultirati zajedničkom platformom njegovih sudionika te izradom akcionog plana koji bi obavezivao institucije BiH u tom pogledu.

O redovnim aktivnostima unutar MVPBiH govorio je načelnik Ureda za odnose s javnošću i portparol ovog ministarstva Nebojša Regoje, potcrtavši značaj bilateralnih konsultacija ministarstava vanjskih poslova.

Izdvojio je nedavne konsultacije predstvanika MVP-a BiH i ministarstava vanjskih poslova Švicarske i Grčke, te konsultacije s Ministarstvom inozemnih poslova Ruske Federacije koje započinju 29 marta.

Istovremeno, saopštio je kako je na temelju Odluke Predsjedništva BiH, MVPBiH zatražilo agremane za ranije imenovane rezidentne ambasadore.