Stranka za BiH
0

Imenovati krivce za kašnjenje BiH ka bezviznom režimu

Sarajevo-x.com
Stranka za BiH objavila je danas saopćenje povodom izjava pojedinih domaćih, ali i međunarodnih zvaničnika koji kašnjenje u implementaciji uslova za liberalizaciju viznog režima pokušavaju, kako oni kažu, jednako pripisati svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da su predstavnici Stranke za BiH, ali i svih drugih FBiH političkih partija, i vladajućih i opozicionih, glasali za svaki prijedlog zakona ili odluku koji su bili uslov za stavljanje Bosne i Hercegovine na bijelu Schengen listu. S druge strane, predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske su entitetskim glasanjem kontinuirano i ciljano blokirali niz takvih odluka, navode u ovoj stranci.

S obzirom na ove činjenice, neprihvatljivo je bilo kakvo izjednačavanje odgovornosti, bez obzira od koga dolazi. Neprihvatljivo je tvrditi da su „predstavnici BiH vlasti abdicirali svoju odgovornost prema građanima,“ kada je preko 75 procenata poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH podržalo predmetne zakone, te kada su isti konstatno bili blokirani od strane manje od 25 posto tih poslanika.

Ovaj isti mehanizam entitetskog glasanja je osujetio više od 200 predloženih zakona od Daytona do danas i činjenica je da je taj mehanizam glavna prepreka transformaciji Bosne i Hercegovine u funkcionalnu državu. Ovaj mehanizam očito ne služi za zaštitu interesa bilo kog naroda ili građanina Bosne i Hercegovine, te da isključivo predstavlja mehanizam blokade države i napretka svih njenih građana, stoji u saopćenju.

Smatraju da je krajnje vrijeme da se imenom i prezimenom identificiraju oni koji su dizali ruke protiv predmetnih zakona i odluka, kako bi i oni koji su za njih glasali imali realnu sliku razloga zbog kojih Bosna i Hercegovina danas kasni na putu ka bezviznom režimu.