Imenovanje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

F
FENA
18.11.2008. u 15:40
0
21
Imenovanje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
0
Imenovanje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru Foto: Sarajevo-x.com
U srijedu, 19. novembra gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac otkrit će ploču s imenom Karla Paržika po kojem će se zvati trg ispred crkve Sv. Josipa na Marijin dvoru.
Otkrivanju ploče prisustvovat će i Jiří Kuděla, ambasador Češke Republike u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo i Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini priređuju zvanično imenovanje spomenutog trga po Karlu Paržiku.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu.

Ovaj događaj je svojevrsni nastavak aktivnosti odavanja počasti ovom značajnom graditelju, koja je počela prošle godine obilježavanjem 150-te godišnjice njegovog rođenja.

Istog dana u terminu od 22 sata će na Kantonalnoj televiziji Sarajevo biti emitovan dokumentarni film "Graditelj Sarajeva Karlo Paržik", autorice Leile Kurbegović, o životu i radu ovog arhitekte i građanina Sarajeva.

Karlo Paržik (1857.-1942.) je projektovao mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: