SBiH predsjedava
19

Imenovanje novog rukovodstva Predstavničkog doma FBiH upitno, nema kvoruma u komisiji

S. M.
Edina Gabela i Mirjana Marinković-Lepić (Foto: T. S./Klix.ba)
Edina Gabela i Mirjana Marinković-Lepić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH Mladen Bošković obavijestio je Predstavnički dom da Komisija zbog nedostatka kvoruma nije u stanju da imenuje novog predsjedavajućeg ovog doma, koji bi trebao doći iz Naše stranke.

Podsjećamo, Mirjana Marinković-Lepić podnijela je ostavku na mjesto predsjedavajuće Predstavničkog doma FBiH iz zdravstvenih razloga.

Zamjenica predsjedavajuće Predstavničkog doma Edina Gabela (SBiH) preuzela je predsjedavanje. S obzirom da je u raspodjeli pozicija nove vladajuće većine ta funkcija pripala Našoj stranci, očekivalo se da jedan od njihovih zastupnika preuzme funkciju. Ipak, trenutno je sve zakočeno.

Bošković je obavijestio rukovodstvo Predstavničkog doma da Komisija danas nije bila u mogućnosti održati 6. sjednicu na kojoj je trebala ramatrati Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zbog nepostojanja kvoruma.

Bošković je istakao da je sve članove Komisije uredno obavijestio o datumu i vremenu održavanja sjednice.

"Zakazanoj sjednici su prisustvoval: Mladen Bošković, predsjednik Komisije; Damir Mašić, zamjenik predsjednika Komisije; Dragan Mioković, Rasim Smajlović i Aner Žuljević, članovi Povjerenstva.

Članovi Komisije: Irfan Durić, Dajana Čolić, Edina gabela i Eldar Čomor su opravdali izostak", navodi se.

On je ponovio da je rad nekoliko radnih tijela doveden u pitanje zbog nepostojanja kvoruma za rad, a posebno Komisije za izbor i imenovanje.

"Poznato vam je da je Predstavnički dom na sjednici, održanoj 6.7.2023. godine verificirao mandate za šest novoizabranih zastupnika, te je iz tog razloga potrebno razriješiti dužnosti zastupnike kojima je prestao mandat u Predstavničkom domu, kao i u radnim tijelima, kako bi na njihove pozicije u radnim tijelima bili novoizabrani zastupnici", navodi se.

Na kraju je pozvao Predstavnički dom da iznađe rješenje.

"Budući da četvrti put ova Komisija ne može raditi radi nepostojanja kvoruma, te da ne može odlučivati o mnogim važnim pristiglim prijedlozima za izbor, imenovanja kao i razrješenja, kao i niti o popunjavanju radnih tijela koja rade na ivici kvoruma, molim Predstavničkim dom da iznađe način da se otklone ove sumnje", zaključio je Bošković.