Vijeće ministara BiH
36

Imenovani direktori policijskih tijela i njihovi zamjenici: Novi mandati za Galića i Vilića

SRNA
Vijeće ministara danas je imenovalo direktore i zamjenike direktora policijskih tijela BiH, čiji je predlagač Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

Za direktora Granične policije BiH imenovan je dosadašnji direktor Zoran Galić, a za njegovog zamjenika Fahrudin Halač, potvrdio je novinarima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imenovan je Mirsad Vilić, koji je i do sada obavljao ovu funkciju, a za zamjenike Ivica Bošnjak i Ranko Vuković.

Za zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) imenovan je Đuro Knežević.

Mektić je napomenuo da je time okončana procedura izbora i imenovanja nosilaca policijskih funkcija u policijskim agencijama BiH.

Ova imenovanja izvršena su nakon što je Vijeće ministara upoznato s rang-listom uspješnih kandidata za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela koju je predložio Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo policijske strukture Bosne i Hercegovine, a nakon završene procedure javnog konkursa.

Na sjednici je, na prijedlog Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, prihvaćen zahtjev Uroša Pene za razrješenje dužnosti zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zbog odlaska u penziju.