Četiri stranke na vlasti
112

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo pod vodstvom premijera Nihada Uka

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je izglasala novu Vladu KS na čijem čelu će biti Nihad Uk iz Naše stranke. Oni su imenovani za mandatni period 2023. - 2026. godine.
Njih je izglasala Skupština KS sa 22 glasom "za", protiv je bilo 10, a suzdržanih dvoje.

Predstavnici stranaka koalicione većine u Kantonu Sarajevo Vildana Bešlija (NS), Elvedin Okerić (NiP), Adnan Šteta (SDP) i Almir Bečarević (SBiH) jučer su potpisali Program skupštinske većine u KS za mandatni period 2022 - 2026. godina.

NiP je odlučio da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja, da će Naida Hota Muminović ostati ministrica obrazovanja i odgoja te da će Zlatko Mijatović biti ministar privrede.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja i Kenan Magoda ministar za sport i kulturu.

Naša stranka je odlučila da Darja Softić Kadenić ostane ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić.

Stranka za BiH je odlučila da Almir Bečarević bude ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a Emir Dedović ministar finansija.

Ciljevi skupštinske većine u Kantonu Sarajevo su, kako je navedeno u Programu, nastavak unaprijeđenja kvaliteta života građana i građanki, kroz podizanje životnog standarda, unapređenje zdravstvenog sistema, podizanje kvalitete komunalnih usluga, energetske održivosti i ekasnosti, zaštitu čovjekove okoline i kvalitete zraka, dalje unaprijeđenje obrazovnog sistema i okruženja za razvoj naučno-istraživačke djelatnosti, unaprijeđenje društvenog statusa mladih, poboljšanje sigurnosne situacije, briga o najranjivijim društvenim grupama i pojedincima, podizanje standarda javnog prevoza, provođenje pronatalitetnih politika, efektivno korištenje fondova EU za razvojne programe, kapitala, iskustva i znanja bosanskohercegovačke dijaspore te stvaranje održivog skalnog okvira koji će omogućiti realizaciju aktivnosti pobrojanih u ovom programu skupštinske većine.

Stranke potpisnice čvrsto su usmjerene ka kreiranju političkog ambijenta i kulture upravljanja zasnovanim na temeljima dobre uprave po principima Evropske unije, stručnosti, jednakih šansi i inkluzivnost, te implementacije građanskih prava.

Stranke potpisnice svjesne su da pojedine mjere i projekti zahtijevaju višemandatni angažman, ali su spremne raditi na njima kako bi što prije bile realizirane.

Svjesne su i da određene mjere obuhvataju nadležnosti drugih nivoa vlasti, ali su odlučne u namjeri da kao Kanton dogovaraju i iniciraju realizaciju tih mjera prema drugim nivoima vlasti te da pružaju punu saradnju i pomoć drugim nivoima vlasti pri provođenju istih.