BiH
0

Imenovana komisija za likovno rješenje obilježja FBiH

FENA
Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu je završena imenovanjem sedam članova u zajedničku komisiju oba doma parlamenta koja će provesti proceduru izbora likovnog rješenja obilježja Federacije BiH.

U ovu komisiju iz Doma naroda su imenovani Jasenko Tufekčić, Besim Imamović, Anđelko Mikulić, Josip Perić, Svetozar Pudarić, Slobodan Zivlak i Edina Papo.

Potvrđeno je, također, imenovanje Nikole Pejića za predstavnika Federacije u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju, Šefika Koričića za predsjednika i Mirsada Hasanića za člana Komisije za koncesije Federacije te Riste Mandrape za člana Federalne regulatorne komisije za električnu energiju.

Dom naroda je usvojio i ovogodišnji finansijski plan Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje. Uz ovaj plan usvojen je i zaključak kojim je Federalna vlada zadužena da iz federalnog budžeta osigura dodatni novac za Fond solidarnosti kako bi se povratnicima u podrinjsku regiju osiguralo da imaju ista prava iz oblasti zdravstva kao i građani Federacije.

Uz finansijski plan Zavoda usvojen je još jedan zaključak na osnovu kojeg treba osigurati novac za realizaciju pilot-projekata prevencije raka dojke u svih deset kantona u Federaciji, a ne samo u dva kako je bilo predviđeno planom Zavoda.

Dom naroda danas je prihvatio i finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje uz amandman da od novca ovog zavoda milion KM bude usmjereno novoosnovanom Fondu za studentske zajmove FBiH. Uz ovaj novac, Fond će raspolagati s 1,5 miliona KM za podršku i omogućavanje studiranja studentima na uiverzitetima u Federaciji.

Delegati su odlučili da izmjene federalnog Zakona o rudarstvu koje je predložila poslanica u Predstavničkom domu Nermina Kapetanović razmatraju na narednoj sjednici Doma naroda. Kapetanović ponuđenim izmjenama predlaže da Federacija svrsishodno iskoristi zemljište na rudarskim kompleksima na kojima je završena eksploatacija rude.