BiH
0

Imenovan tim za pregovore s Islamskom zajednicom BiH

SRNA
Vijeće ministara BiH imenovao je na posljednjoj sjednici četvoročlani tim za pregovora s Islamskom zajednicom u BiH radi zaključivanja osnovnog ugovora.

Ovaj tim će, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, odmah zatražiti imenovanje predstavnika Islamske zajednice kako bi pregovori mogli da počnu.

"Zaključivanjem ugovora želi se obezbijediti jedinstveni pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u BiH djelovati i biti izjednačene u pravima i obavezama bez diskriminacije.", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Tim za pregovore će, u skladu sa Prijedlogom ugovora, najviše pažnje posvetiti pitanjima vraćanja imovine oduzete Islamskoj zajednici u BiH, penzionim doprinosima vjerskih službenika, neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, te statusu obrazovnih ustanova vjerskih zajednica.

BiH je ranije zaključila Osnovni ugovor i Dodatni protokol sa Vatikanom, te Osnovni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je nadležnim tijelima i ministarstvima dostavilo na mišljenje Prijedlog osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH i sve primjedbe i sugestije koje su dostavila nadležna ministarstva tim za pregovore će koristiti tokom usaglašavanja teksta ugovora.

Prijedlog osnovnog ugovora, koji je sačinila Islamska zajednica u BiH, Ministarstvu je dostavljen putem Predsjedništva BiH.
U Nacrtu osnova za vođenje pregovora sa Islamskom zajednicom u BiH radi zaključivanja osnovnog ugovora, između ostalog, navedeno je da će, nakon zaključivanja ovog ugovora, biti potrebno donijeti zakon o restituciji kako bi se obezbijedilo vraćanje imovine vjerskim zajednicama i crkvama, te uskladili ostali zakoni neophodni za provođenje ugovora.