Obilježavanje 11. jula
46

Imenovan odbor za organiziranje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, uskoro počinju pripreme

A. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan izvještajni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima iz jula 1995. godine. Tom prilikom je formiran i novi odbor koji će raditi na pripremi obilježavnja 29. godišnjice genocida.

Na sastanku je predstavljen izvještaj Organizacionog odbora o obilježavanju 11. jula 1995. godine koji je bio zadužen za pripremu 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji 28. godišnjice genocida, svim institucijama, organizacijama i pojedincima. Moram istaći da smo dostojanstveno obilježili 28. godišnjicu i obavili ukop identifikovanih žrtava genocida. U okviru obilježavanja bilo je dosta aktivnosti kojima je obilježena 28. godišnjica genocida i imali smo veliki broj učesnika koji su bili dostojanstveni, koji su došli u Potočare da odaju počast žrtvama genocida", kazao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Na današnjem sastanku usvojena je i odluka o imenovanju rukovodstva Organizacionog odbora za pripremu i realizaciju aktivnosti obilježavanja 11. jula 1995. godine 29. i 30. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

Odlukom Organizacionog odbora za predsjednika je imenovan Hamdija Fejzić, a za potpredsjednike Damir Peštalić, Emir Suljagić i Šefket Hafizović. Mirsad Bešić je imenovan za generalnog sekretara, a Nermin Alivuković za sekretara Organizacionog odbora.

"Mi nastavljamo s radom i pripremama za 29. i 30. godišnjicu genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica iz jula 1995. godine. Pred nama je mnogo posla i u suštini mi nećemo prestajati s radom. Uskoro ćemo imenovati i predsjednike pododbora koji će imati svoja zaduženja i obaveze u pripremi obilježavanja godišnjica koje nam slijede. Smatram da je dosadašnje rukovodstvo i predsjednici pododbora dobro radili i da u tom dijelu neće biti velikih promjena", istakao je Fejzić.

Vrijedi podsjetiti da je u septembru obilježena 20. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u spomen na žrtve genocida počinjenog u srebreničkom kraju u julu 1995. godine.

Iako su tadašnje vlasti bh. entiteta Republika Srpska opstruirale izgradnju Memorijalnog centra te se kao alternativa spominjao Kladanj kao mjesto ukopa za žrtve genocida, odlukom Visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, određena je trajna zemljišna lokacija za izgradnju mezarja i spomen obilježje za stradale u srebreničkom genocidu.

Za ovu lokaciju izabrani su Potočari, lokacija gdje je bila baza UN-ovih snaga, kod Srebrenice. Drugom odlukom istog visokog predstavnika za BiH od 10. maja 2001. godine određeno je osnivanje Fondacija "Srebrenica – Potočari", Spomen obilježje i mezarje.