{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN

F
4.7.2011. u 11:43
0
0
Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN
0
Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o imenovanju Koordinacionog odbora za nadzor nad provođenjem aktivnosti Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH od 2011. do 2013. godine.
U ovaj odbor, kojim će predsjedavati direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, imenovano je 20 članova iz 12 institucija i organizacija u BiH.

Za zamjenike predsjedavajuće imenovani su Ankica Tomić (Ministarstvo sigurnosti BiH) i Sead Muratović (Ministarstvo odbrane BiH), saopćilo je danas iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

BiH je prva zemlja u regiji koja je izradila Akcioni plan za provođenje UN Rezolucija 1325, koja predviđa 18 specifičnih akcija za postizanje pune ravnopravnosti spolova u kontekstu spriječavanja i rješavanja sukoba, izgradnje mira i rekonstrukcije.

Rezolucija ima za cilj doprinos demokratičnosti, povećanju nivoa poštivanja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, razvoju, kao i smanjenju siromaštva.

Akcioni plan za implementaciju Rezolucije u BiH nastao je iz potrebe sublimiranja svih aktivnosti državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija na implementaciji ove važne rezolucije.

Ciljevi Akcionog plana su povećanje broja žena na pozicijama donošenja odluka, a naročito u vojnim i policijskim strukturama, deminiranju, uključivanju gender koncepta u mirovne misije, te održivoj pomoći ženama žrtvama rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: