{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN

F
4.7.2011. u 11:43
0
0
Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN
0
Imenovan Odbor za nadzor implementacije rezolucije UN
Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o imenovanju Koordinacionog odbora za nadzor nad provođenjem aktivnosti Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH od 2011. do 2013. godine.
U ovaj odbor, kojim će predsjedavati direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, imenovano je 20 članova iz 12 institucija i organizacija u BiH.

Za zamjenike predsjedavajuće imenovani su Ankica Tomić (Ministarstvo sigurnosti BiH) i Sead Muratović (Ministarstvo odbrane BiH), saopćilo je danas iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

BiH je prva zemlja u regiji koja je izradila Akcioni plan za provođenje UN Rezolucija 1325, koja predviđa 18 specifičnih akcija za postizanje pune ravnopravnosti spolova u kontekstu spriječavanja i rješavanja sukoba, izgradnje mira i rekonstrukcije.

Rezolucija ima za cilj doprinos demokratičnosti, povećanju nivoa poštivanja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, razvoju, kao i smanjenju siromaštva.

Akcioni plan za implementaciju Rezolucije u BiH nastao je iz potrebe sublimiranja svih aktivnosti državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija na implementaciji ove važne rezolucije.

Ciljevi Akcionog plana su povećanje broja žena na pozicijama donošenja odluka, a naročito u vojnim i policijskim strukturama, deminiranju, uključivanju gender koncepta u mirovne misije, te održivoj pomoći ženama žrtvama rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: