BiH
0

Imenovan novi direktor USAID-a u BiH

Sarajevo-x.com
Allan Reed novoimenovani je direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini.

"Zaista sam zadovoljan što sam na čelu USAID-a, upravo ovdje u BiH, jer je to divna zemlja sa izuzetnim ljudima. Raduje me što ću narednih godina svoje iskustvo i znanje koristiti za jačanje ekonomije, vladavine prava, demokratizacije i podrške BiH za što skoriji pristup euro-atlantskim integracijama", kazao je Reed nakon preuzimanja funkcije.

Novi direktor USAID-a BiH ima dugogodišnje iskustvo u međunarodnim odnosima i razvoju. Više od četiri desetljeća proveo je u oblasti razvoja, implementacije i upravljanja razvojnim projektima i inicijativama u zapadnoj, istočnoj i južnoj Africi, južnoj Aziji i Evropi. Za vođenje misije USAID-a južnog Sudana, Allan Reed je odlikovan predsjedničkom nagradom Presidential Rank Meritorious Award, 2008. godine. Također je bio direktor USAID-a u Zambiji, te radio u USAID-ovim misijama u Keniji, Senegalu, Šri Lanki, Rusiji, Gvineji, Svazilendu i Mauritaniji.

Prije angažmana u USAID-u, Allan Reed je proveo nekoliko godina radeći u Sudanu tokom i nakon prvog građanskog rata, producirajući dokumentarni film za NBC nakon proputovanja Sudanom sa oslobodilačkim pokretom Anya-Nya, te upravljajući rekonstrukcijom škola i klinika uništenih tokom prvog sudanskog građanskog rata 1972. godine. Reed je, inače, karijeru započeo kao volonter mirovnih snaga u Etiopiji 1966. godine.

Allan Reed došao je u Sarajevo sa pozicije savjetnika za razvoj USAID-a u američkoj ambasadi u Tokiju. Diplomirao je na Odsjeku za političke nauke Univerziteta Kalifornija u Berkliju, dok je zvanje magistra stekao u oblasti javne administracije na Univerzitetu Kalifornija, Irvine/UCLA.