Nepoznat datum okončanja
5

Imena kandidata za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH ostaju tajna

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH neće saopćiti imena i prezimena osoba koje su se prijavile na poziciju glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

"S obzirom na odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostaviti imena i prezimena kandidata koji su se prijavili na poziciju glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine", kazali su nam iz VSTV-a.

Na pitanje kada bi se eventualno mogao očekivati završetak procedure, odnosno imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH, iz VSTV-a kazali su nam da ne mogu precizirati kada bi moglo biti imenovanje za navedene rukovodeće pozicije.

Kako smo ranije pisali, deset kandidata prijavilo se na javni konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je završen 31. augusta 2018. godine, a za poziciju zamjenika glavnog tužioca navedenog tužilaštva 17 kandidata.

Podsjećamo, na ranijem javnom konkursu za izbor glavnog državnog tužioca, koji je nakon raspisivanja poništen, prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

Stranka demokratske akcije (SDA) ranije je saopćila kako zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a posebno čelnih funkcija, striktno poštuje ustavni princip proporcionalne zastupljenosti.

"Neprihvatljivo je da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda. U BiH postoji dovoljno profesionalaca iz svih naroda tako da principu proporcionalne zastupljenosti nije teško udovoljiti ukoliko se to želi", saopćeno je iz SDA u julu ove godine.

Riječ je o pozicijama predsjednika VSTV-a, glavnog tužioca Tužilaštva BiH i predsjednika Suda BiH. Na čelu VSTV-a nalazi se Milan Tegeltija, državnim tužilaštvom u svojstvu vršiteljice dužnosti upravlja Gordana Tadić, dok se na čelu Suda BiH nalazi Ranko Debevec.