BiH
0

Ime novog visokog predstavnika poznato iduće sedmice?

FENA
Generalni direktor Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije (EU) za vanjske i političko-vojne poslove Robert Cooper, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članom Predsjedništva Željkom Komšićem, izjavio je da se cilj međunarodne zajednice u BiH ne svodi na puko zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ime novog visokog predstavnika u BiH moglo bi biti poznato iduće sedmice, dodao je ovaj zvaničnik odgovarajući na pitanja novinara, uz opasku da je donošenje te odluke složeno jer ne zavisi samo od EU.

"To je odluka koju mora donijeti i PIC. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Havier Solana će se sastajati s kandidatima do kraja ove sedmice, ali formalna odluka će biti donesena u toku sljedeće“, rekao je Cooper.

Nakon sastanka na kojem je razgovarano o putu BiH prema Evropskoj uniji (EU) i preprekama ka tom cilju, Cooper je također izjavio da je apsolutno neophodno ispuniti pet ciljeva i dva uslova PIC-a.

"Ako BiH želi postati članica EU, mora pokazati da je funkcionalna i normalna država“, izjavio je između ostalog ovaj zvaničnik i dodao da postoji period tranzicije kako bi se prešlo s angažmana OHR-a na druge oblike i kako bi EU i međunarodna zajednica mogle pružiti podršku BiH.

"Naša opredijeljenost za podršku BiH nije uslovljena ničim. Mi zaista želimo vidjeti BiH kao jaku i uspješnu državu, članicu EU“, naglasio je Cooper.

Dosad je način promoviranja ovog cilja bio putem OHR-a, ali ubuduće će EU naći druge načine, njegova je poruka.

«Opredjeljenje za podršku BiH će ostati nepromijenjeno. BiH je visoko na listi prioriteta EU i tako će ostati sve dok BiH i njene susjedne zemlje ne postanu članice EU", riječi su Roberta Coopera.

Jedan o njegovih domaćina tokom sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da mora doći do transformacije OHR-a i provođenja nekih reformi kako bi BiH kredibilno aplicirala za kandidatski status u EU.

Radmanovićevo je mišljenje da bh. političari imaju snage u ovok momentu učiniti napredak kojem se nadaju građani, to jest ispuniti ciljeve PIC-a i druge reforme koje bi BiH u toku ove godine dovele do željenog cilja.