Susret građanskog bloka
4

Ime mandatara za sastav Vlade TK trebalo bi biti poznato iduće sedmice

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U Tuzli je u toku sastanak predstavnika pet političkih stranaka okupljenih u građanskom bloku, na kojem se intenzivno razgovara o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Dosad je dogovoreno da premijerska pozicija pripadne Socijaldemokratskoj partiji (SDP) uz šest ministarstava, a preostalih šest resora dijele Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za BiH (SBiH).

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enever Bijedić je kazao da je dosad ovoj stranci pripala premijerska pozicija, zatim Ministarstvo finansija, poljoprivrede i unutrašnjih poslova. Također, trebalo bi im pripasti i Ministarstvo sporta i mladih, a ostali resori su i dalje u fazi pregovora koji bi trebali biti završeni u toku dana.

"Mislim da smo vrlo blizu dogovora. Postoje četiri politička subjekta koja trebaju rasporediti šest ministarstava. Stali smo na jednom ili dva mjesta, ali mislim da to neće kočiti nastavak pregovora. Intencija SDP-a je da se pregovori ubrzaju te da što prije dođemo do rezultata", rekao je Bijedić u pauzi sastanka.

Bijedić je naveo da će ime mandatara za sastav Vlade TK biti poznato iduće sedmice, a kako Klix.ba saznaje od dobro obaviještenog izvora, u najužem krugu trenutno se nalaze dvije osobe i one dolaze s područja Tuzle.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Predsjednik SDP-a TK je kazao da su u konkurenciji za premijera TK izuzetno kvalitetna rješenja koja mogu biti i mandatari za sastav viših nivoa vlasti.

Na današnjem sastanku koji još uvijek traje odlučeno je da u rukovodstvo Skupštine TK mjesto iz reda bošnjačkog naroda pripadne DF-u, a hrvatskog i srpskog SDP-u.

DF-ov kandidat za rukovodstvo Skupštine TK Mahir Mešalić nije naišao na podršku opozicije, odnosno SDA i PDA koje imaju i većinu u Klubu Bošnjaka. Iz ovih stranaka je jasno naglašeno da podršku neće dobiti nijedan kandidat iz građanskog bloka.

"Ovdje se sada dolazi i do pravilnika Kluba Bošnjaka u Skupštini TK, a koji dosad nije verificiran. On također nije ni pravno jasan, jer postoje neke odredbe koje bi se mogle obarati i na Ustavnom sudu FBiH", rekao je Bijedić.

Tokom današnjeg sastanka usaglašen je i raspored za Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine TK, prema kvoti CIK-a BiH, idu tri Bošnjaka, dva predstavnika srpskog naroda, jedan predstavnik hrvatskog naroda te dva predstavnika Ostalih. Prema matematičkoj matrici po jedan predstavnik iz reda bošnjačkog naroda ide iz SDA, PDA i SDP-a. Dva predstavnika srpskog naroda idu iz SDP-a, jer samo on ima predstavnike u Skupštini TK, dok će iz reda hrvatskog naroda ići predstavnik DF-a. Iz reda Ostalih jedan je iz Naše stranke, a jedan iz DF-a", rekao je Bijedić.

Kao što smo već i pisali, sutra bi trebala biti održana sjednica Kolegija Skupštine TK na kojoj će biti dogovoren termin održavanja nastavka konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela.